Το ενδεχόμενο αύξησης, κατά περίπου 20%, των αποδοχών των εργαζομένων στο εργοστάσιο των iPhone και των iPad της Apple, Foxconn στην Κίνα, φαίνεται πως εξετάζεται ως λύση ώστε να αποτραπεί το κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ads

Τουλάχιστον 10 εργαζόμενοι στην Foxconn, που κατασκευάζει το iPhone της Apple, έχουν αυτοκτονήσει από την αρχή του χρόνου, ενώ χθες, μία μόλις ημέρα μετά το τελευταίο άλμα θανάτου ενός 19χρονου εργάτη από την κορυφή του 6όροφου κτιρίου της εταιρείας στην πόλη Σενζέν της Νότιας Κίνας, ένας ακόμη εργαζόμενος προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του… ευτυχώς ανεπιτυχώς.

Οι αυτοκτονίες εργαζομένων έχουν φέρει στο προσκήνιο το θέμα των εργασιακών πρακτικών της Foxconn, που μεταξύ των πελατών της είναι εταιρίες – κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple, η Dell, η Hewlett Packard και η Sony Ericsson.

Η Foxconn απασχολεί περίπου 420.000 υπαλλήλους στο Σεντζέν και έχει δεχθεί επικρίσεις για τις πρακτικές που ακολουθεί έναντι των εργαζομένων.

Ads