Τουλάχιστον 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν επενέβησαν και διέλυσαν βίαια τους συγκεντρωμένους που είχαν καταλάβει την πλατεία Μαργαριταριού στο κέντρο της πρωτεύουσας του κρατίδιου, Μανάμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την αρχή των διαδηλώσεων, τη Δευτέρα, σε τέσσερις. Ακόμα μία «Ημέρα Οργής» διοργανώνεται σήμερα στη Λιβύη, όπου υπάρχουν αναφορές για τρεις νεκρούς διαδηλωτές.
Τανκς βγήκαν στους δρόμους του Μπαχρέιν χθες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εξήντα αγνοούνται. Επιπλέον, τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 10 σοβαρά, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου τύπου του αλ Ουεφάκ, του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι ο στρατός του Μπαχρέιν θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τη δημόσια ασφάλεια και έδωσε εντολή στους πολίτες να αποφεύγουν τις κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας.
Ο επικεφαλής του σιιτικού συνασπισμού αλ Ουεφάκ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, σεΐχης Αλι Σάλμαν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν “χωρίς να υπάρξει πρόκληση” από τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος σημείωσε ότι πρόθεση του Ουεφάκ είναι να αποσυρθεί από το την Εθνοσυνέλευση. «Όλα τα μέλη θα παραιτηθούν. Η απόφαση έχει ληφθεί», τόνισε. Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση πάρθηκε ύστερα από την επιδρομή που έκανε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά των διαδηλωτών. «Αισθανόμαστε ότι ελήφθη μια απόφαση για να πλήξει το λαό», πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης.
Αιτήματα των εκατοντάδων πολιτών που κατέλαβαν την πλατεία αποτελούν: η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, εργασία και κατοικία για τους φτωχούς, πιο αντιπροσωπευτική του λαού σύνθεση του κοινοβουλίου, νέο σύνταγμα και ένα υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δεν θα συμμετέχει ο Εμίρης (βασιλιάς) Hamad bin Isa Al Khalifa, οποίο ανέλαβε επισήμως την εξουσία το 2002, ενώ πριν από αυτόν κυβερνούσε από το 1961 μέχρι το θάνατό του το 1999, ο πατέρας του Isa ibn Salman Al Khalifa.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις αρχές του Μπαχρέιν και τους διαδηλωτές «να μην καταφύγουν στη βία», ενώ και η Βρετανία εξέφρασε την «ανησυχία» της για την κατάσταση στη χώρα. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ διατηρούν στενούς δεσμούς με το καθεστώς του Μπαχρέιν, όπου διατηρεί τη βάση του ο πέμπτος στόλος των Ηνωμένων Πολιτείων.Το Παρίσι εξέφρασε τη λύπη του για «την υπερβολική χρήση βίας» και μεγάλη ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις κυρίως στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη. Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τους ηγέτες του Μπαχρέιν να μην κάνουν χρήση βίας κατά των πολιτών και των δημοσιογράφων. «Οι πληροφορίες από το Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν βαθύτατα ανησυχητικές», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ενοχλήθηκε από τις βίαιες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να διαλυθούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Σήμερα, εθεάθησαν τουλάχιστον 50 τεθωρακισμένα οχήματα να κατευθύνονται προς την πλατεία Μαργαριταριού, όπου το βράδυ επενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας που διέλυσαν τους διαδηλωτές.
Προς ακόμα μία μέρα Οργής η Λιβύη
Ακόμα μία «Ημέρα Οργής» διοργανώνεται σήμερα στη Λιβύη, όπου χθες ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και των διαδηλωτών ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τουλάχιστον τρεις θάνατοι. Ιστοσελίδες της λιβυκής αντιπολίτευσης και λιβυκών μη κυβερνητικών οργανώσεων κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς. Σήμερα είναι η επέτειος της σφαγής της φυλακής Αμπού Σαλίμ το 1996.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν την Τετάρτη όταν μέλη οικογενειών των 1.200 κρατουμένων που σφαγιάστηκαν το 1996 από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη συγκεντρώθηκαν τη νύκτα μπροστά από αστυνομικό τμήμα στη Βεγγάζη για να ζητήσουν την απελευθέρωση του συντονιστή τους, του δικηγόρου Φέτχι Ταρμπέλ. Ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος αλλά η ένταση παρέμεινε διάχυτη με αποτέλεσμα να μην αργήσουν οι συγκρούσεις.
Από νωρίς σήμερα το πρωί εμφανίζονται αναφορές για πυρά κατά των διαδηλωτών στην Λιβύη από ελικόπτερα. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ωστόσο, “λαϊκά συλλαλητήρια” οργανώθηκαν τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης σε όλη τη χώρα από οπαδούς του προέδρου Καντάφι, ο οποίος παραμένει ο μακροβιότερος ηγέτης της Αφρικής.
Επιπλέον σήμερα απελευθερώθηκαν περίπου 100 πολιτικοί κρατούμενοι που ανήκαν στο απαγορευμένο Λιβυκή Ισλαμική Αγωνιστική Ομάδα, που κρατούνταν κοντά στην Τρίπολη.
Οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των καθεστωτικών παρεμποδίσεων με αποτέλεσμα μικρή ροή πληροφοριών για τα τεκταινόμενα. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το καθεστώς να “επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να μην επιβάλλει άγρια καταστολή”.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης απομάκρυνε από τα καθήκοντά του ανώτερο τοπικό αξιωματούχο της ασφάλειας μετά τους θανάτους των διαδηλωτών στην πόλη Αλ Μπάιντα. Η λιβυκή εφημερίδα Quryna, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές της ασφάλειας» αναφέρει ότι το υπουργείο Εσωτερικών καθαίρεσε τον συνταγματάρχη Χάσαν Καρντάουϊ, διευθυντή της ασφάλειας στην Άλ Τζάμπαλ αλ Αχντάρ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >