Ποιες χώρες έχουν το μεγαλύτερο χρέος και ποιες μέσα από αυτό το χρέος έφτιαξαν οικονομίες «φούσκες»; Το «Spiegel» παρουσιάζει τον παγκόσμιο χάρτη του δημόσιου χρέους εστιάζοντας στις χώρες που βρίσκονται στο κόκκινο.

Ads

Με αυτό το χρώμα έχει «βαφτεί» στον εν λόγω χάρτη και η Ελλάδα, καθώς το ύψος του χρέους της σε σχέση με το ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραπαίει και βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, παρά το γεγονός ότι πήρε μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από την γερμανική -κυρίως- συνταγή», αναφέρει το άρθρο.

Οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί κάνουν λόγο για μια «χαμένη δεκαετία» για την Ευρώπη – με λεπτές διαφορές μεταξύ τους. Ο παγκόσμιος χάρτης του δημόσιου χρέους για το 2015 δείχνει πως δεν είναι μόνο ο συνήθης… ύποπτος στα κόκκινα (Νότος και Ελλάδα), αλλά και χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. Η Γερμανία κατάφερε τα τελευταία χρόνια να μειώσει το δημόσιο χρέος της, αλλά όπως τονίζουν οι αναλυτές αυτή η ειδική περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως σταγόνα στον ωκεανό του χρέους.

image

Ads

Οι εμπειρογνώμονες της McKinsey αναφέρουν πως το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνη εξακολουθεί να φαίνεται παγιδευμένες σε δίλημμα: θέλουν να θέσουν το χρέος υπό έλεγχο, αλλά αυτό σημαίνει να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους κάνοντας δραστικές περικοπές και ταυτόχρονα να δώσουν μεγαλύτερη τόνωση στην ανάπτυξη. Μόνο που αυτά τα δύο δεν μπορούν να συμβούν ταυτοχρόνως. Οι αναλυτές σημειώνουν πως οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι η σωστή πορεία, μόνο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τρανό παράδειγμα είναι οι χώρες όπως η Ελλάδα που μετά από πέντε χρόνια δεν έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος της και συνάμα οι πολίτες της συνεχίζουν να υποφέρουν.

Οι ελπίδες που υπάρχουν για να αναστραφεί η κατάσταση είναι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που προωθεί και εφαρμόζει πλέον η ΕΚΤ, αλλά και η πτώση της τιμής του πετρελαίου.