Ένοπλοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κατέλαβαν λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης (ΟΑΣΕ). Νωρίτερα, η Δύση απειλούσε με νέες κυρώσεις την Ρωσία υποστηρίζοντας ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα στην Γενεύη, το Κίεβο κατηγορούσε τη Μόσχα ότι επιθυμεί τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και το Κρεμλίνο υποσχόταν να οδηγήσει την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας στη δικαιοσύνη για το «αιματηρό έγκλημα» στα ανατολικά. 

Ads

Οι φιλορώσοι που έχουν καταλάβει το λεωφορείο με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ υποστηρίζουν πως ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχει «κατάσκοπος» του Κιέβου. Στο λεωφορείο βρίσκονταν επτά εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και πέντε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι κρατούνταν στο κρατικό κτίριο ασφαλείας (SBU) στο Σλαβιάνσκ που βρίσκεται υπό κατάληψη από φιλορώσους αποσχιστές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους. 

Μέλη του ΟΑΣΕ έχουν μεταβεί στην Ουκρανία προκειμένου να πετύχουν την παράδοση των αυτονομιστών και των κτιρίων που έχουν καταλάβει. Η επιλογή του ΟΑΣΕ έγινε με την συμφωνία της Γενεύης τη Μεγάλη Πέμπτη. 

Ads

Πάντως την Παρασκευή, και παρόλο που το Σλαβιάνσκ πολιορκείται από τον ουκρανικό στρατό, οι αυτονομιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην παραδώσουν την πόλη και έτοιμοι να αντισταθούν στον μέτρο του δυνατού. 

Την ίδια στιγμή, στα Ηνωμένα Έθνη ο Ρώσος πρεσβευτής, Βιτάλι Τσουρκιν, είπε πως «σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ουκρανία λάβει πραγματικά άσχημη τροπή η Ρωσία μπορεί να θυμηθεί ότι η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει από την Ανω Βουλή επίσημη άδεια για είσοδο ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, ήδη από την 1η Μαρτίου». «Η Ρωσία δεν επιθυμεί να γίνει πράξη αυτό το σενάριο. Ο στόχος-κλειδί αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης», έσπευσε να προσθέσει.  

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές ήδη κάποια από τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία έχουν προσθέσει στα σήματά τους ένα ακόμη, που αναγράφει «ειρηνευτική δύναμη».