Ads

Ο Κινέζος ακτιβιστής Liu Xaobo, το Internet, ο Κάστρο, ή μήπως ο Michael Jackson και η ηθοποιός Eva Longoria; Το φαβορί για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης μόνο προφανές δεν είναι…

Δεν πρόκειται ασφαλώς για τις περιβόητες λίστες των υποψηφίων που συντάσσει κάθε χρόνο η αρμόδια επιτροπή. Αυτές κρατούνται μυστικές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για λίστες με υποψηφίους που προτείνουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, καθώς και εταιρείες και κυβερνήσεις.

Βέβαια, όλα είναι θέμα πολιτικής: ποια είναι η μοναδική χώρα του κόσμου η οποία έχει τη δύναμη να απειλήσει σημαντικά τη Νορβηγία αν το Νόμπελ Ειρήνης δοθεί σε αντικαθεστωτικό ακτιβιστή; Η Κίνα.

Ads

Ο διευθυντής, μάλιστα, του Ινστιτούτου Νόμπελ αποκάλυψε ότι δέχθηκε αρκετές πιέσεις από την κινεζική κυβέρνηση για να μην δοθεί το επίμαχο βραβείο στον φυλακισμένο ακτιβιστή Liu Xaobo, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζουν πολλοί, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Vaclav Havel. «Μια τέτοια απόφαση θα έθετε τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Νορβηγίας σε άσχημη τροπή. Θα ήταν μια μη φιλική κίνηση.»

Ο Liu Χaobo καταδικάστηκε το Δεκέμβριο του 2008 σε φυλάκιση 11 ετών με η κατηγορία της “υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας”, καθώς συνυπέγραψε τον Χάρτη 2008, ένα αίτημα για συνταγματική μεταρρύθμιση, εκδημοκρατισμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο στη συνέχεια υπεγράφη από περισσότερους από 10.000 Κινέζους πολίτες.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τυχόν βράβευση του Κινέζου ακτιβιστή θα προξενούσε διαμάχες και συζητήσεις στο εξωτερικό της χώρας, καθώς πολλοί συμπατριώτες του πιστεύουν ότι έχει καταδικαστεί άδικα. Άλλωστε, προ ημερών η Κίνα προειδοποίησε την νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης ότι είναι αντίθετη στην απονομή του βραβείου στον Λιου Σιαομπό.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι και ο 81 ετών σήμερα πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Kohl, για τη συμβολή τους στις διαδικασίες ειρήνευσης στην ενωμένη Γερμανία και την διάλυση του Σιδηρούν Παραπετάσματος στην Ευρώπη. Ο κ. Kohl, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία της Δυτικής Γερμανίας από το 1982 έως το 1990, έχει υπάρξει και άλλες φορές στο παρελθόν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

Υπενθυμίζεται πως χθες, έγινε γνωστό πως ο αστέρας του ποδοσφαίρου και πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας της Αργεντινής, Ντιέγκο Μαραντόνα κάλεσε με επιστολή του τη βουλή της Νορβηγίας να συμβάλλει ώστε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου να λάβει το Νόμπελ Ειρήνης.

Για την ώρα, όμως, όλα εξαρτώνται από τα μέλη της επιτροπής για την επιλογή του νικητή, κι ας προσπαθεί ο καθένας να στηρίξει και να προωθήσει όσο μπορεί τον υποψήφιο που προτείνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Google, η οποία και χρησιμοποιεί το δημοφιλές YouTube για να προωθήσει το δικό της υποψήφιο: το Internet.