Σχέδιο πέντε σημείων, με κύριο «όπλο» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
O Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε λίγο νωρίτερα, για παγκόσμια επισιτιστική κρίση και δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου, πετρελαίου, λιγνίτη και πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρώπη αν τελικά επιβληθεί πλαφόν στις τιμές τους, όπως έχουν ζητήσει οι ηγέτες της G7. «Η Δύση θα παγώσει», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε.
Τα πέντε μέτρα που καλείται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε επίσημα η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι τα εξής:
- Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
- Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου
- Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου (αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου)
- Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων
- Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.
Russia is manipulating our energy markets and we are confronted with astronomic prices.
AdsSo we will table measures to protect vulnerable consumers and businesses.
We have the economic strength, the political will and unity to keep the upper hand.
https://t.co/ntpzZknBjW— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 7, 2022
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως αυτή την Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν. Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν πως δεν θα πρόκειται για μια «ανέφελη» συνεδρίαση. Ήδη η Τσεχία ανέφερε πως θέλει να αφαιρέσει το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου από την ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης. Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Τζόζεφ Σικέλα, χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση πολιτικό εργαλείο πίεσης στη Ρωσία και όχι λύση.
Οι αριθμοί είναι από μόνοι τους εξωπραγματικοί και η πραγματικότητα για την Ευρώπη απέχει πια ελάχιστα από τον εφιάλτη: Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα αυξηθούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ έως τις αρχές του 2023, θα φθάσουν στο 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, και οι επιπτώσεις του ενεργειακού κραχ θα είναι μεγαλύτερες ακόμη και από εκείνες της πετρελαϊκής κρίσης του ’70.
Σύμφωνα επίσης με την Συνομοσπονδία των Ετρωπαϊκών Συνδικάτων (CES) 9,5 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη αδυνατούν ήδη να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ευρώπη εκτοξεύτηκε στο 9,1%, ενώ μέχρι τον Ιούλιο και μέσα σε έναν χρόνο το κόστος του αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος είχε ήδη αυξηθεί 38% σε όλη την Ευρώπη «και συνεχίζει να ανεβαίνει».
Με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον ελάχιστο μισθό πρέπει να βάζουν στην άκρη το μισθό ενός μήνα, ακόμη και περισσότερα, για να συνεχίσουν να έχουν φως και θέρμανση στο σπίτι τους». Το 2021, αυτό συνέβαινε μόνο σε 8 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ενώ σήμερα γίνεται παγιωμένη κατάσταση σε τουλάχιστον 16 από τα κράτη-μέλη.
► Διαβάστε επίσης: Ενεργειακό κραχ: Πόσο θα κοστίσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >