«Ένα πορτοφόλι, το απολυτήριο του λυκείου, το απολυτήριο του στρατού, κινητό, τα κλειδιά του σπιτιού, μια σημαία -τα κλειδιά του σπιτιού…»

Ads

Το ρυθμικό ποίημα, με τίτλο «What They Took With Them» (Αυτά που παίρνουν μαζί τους) που απαγγέλλουν η ηθοποιός και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ Κέιτ Μπλάνσετ και προσωπικότητες του κινηματογράφου είναι μία προσπάθεια προτροπής των κυβερνήσεων εν όψει της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Προσφυγικό.

Στο σχετικό (εξαιρετικό) βίντεο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Facebook η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων, η Κίρα Νάιτλι, ο Τζες Άιζενμπεργκ και ο Τσιουέτελ Ετζιοφόρ, οι οποίοι διαβάζουν ένα ποίημα στο οποίο απαριθμούνται ένα προς ένα τα αντικείμενα που επιλέγουν οι πρόσφυγες καθώς φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Το ποίημα έχει γράψει η Τζένιφερ Τόκσβιγκ και βασίζεται σε ιστορίες και μαρτυρίες προσφύγων.


«Τί πρέπει να πάρω;»

«Νομίζω ότι συλλαμβάνει την αίσθηση του ‘τι πρέπει να πάρω;’, ‘τι πρέπει να κάνω;» είπε η Μπλάνσετ στον Αυστραλό ηθοποιό Κρις Χέμσγουορθ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook.

«Για εμένα ένα από τα πλέον ισχυρά στοιχεία αυτού του ποιήματος ήταν η λέξη ‘κλειδιά του σπιτιού’- ότι οι άνθρωποι παίρνουν μαζί τους τα κλειδιά του σπιτιού τους, όταν το εγκαταλείπουν, διότι θέλουν να επιστρέψουν πίσω».

Ads

Η Κέιτ Μπλάνσετ δηλώνει ότι ελπίζει να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας προς τους 65 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 4,8 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Η Σύνοδος θα είναι η πρώτη σε ανώτατο επίπεδο που συγκαλείται από τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να αναζητηθεί μια απάντηση στην προσφυγική κρίση που συγκλονίζει την υφήλιο.