Έκτακτο προσωρινό φόρο για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. δολαρίων Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να ανοικοδομηθούν οι πληγείσες περιοχές και να τονωθούν οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου μήνα, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 35 ανθρώπους.

Ads

Οι ζημιές ήταν τόσο μεγάλες που έθεσαν εκτός λειτουργίας ορυχεία, κατέστρεψαν καλλιέργειες και μέρος του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου. Οι συνολικές ζημιές στο Κουίνσλαντ ανέρχονται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, ανακοίνωσε επιπρόσθετα ότι η κυβέρνηση θα περικόψει δαπάνες από άλλες περιοχές ώστε να εξασφαλίσει ακόμα 5,6 δισεκατομμύρια, ενώ οι κυβερνήσεις των πληγέντων περιοχών θα συμβάλλουν σε επενδυτικά κεφάλαια αποκατάστασης.

Ο φόρος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει για ένα χρόνο, ενώ θα επιβαρύνει όσους έχουν εισόδημα από 50 χιλιάδες δολάρια Αυστραλίας.

Μείωση του ΑΕΠ

«Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση του ΑΕΠ στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους θα μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εξαιτίας των πλημμυρών», επισήμανε η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ μιλώντας στο National Press Club.

Ads

Στις αρχές Νοεμβρίου, πριν τις πλημμύρες, ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν είχε ανακοινώσει ανάπτυξη 3,25% για το οικονομικό έτος 2010-2011, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου. Η Καμπέρα σκοπεύει να επιταχύνει την έκδοση προσωρινών αδειών εργασίας για τους μετανάστες που επιθυμούν να εργαστούν στις πληγείσες περιοχές.