«Με τον εντονότερο δυνατό τρόπο» καταδίκασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των οκτώ ισχυρότερων χωρών του πλανήτη (G8) την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά και βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας από πλευράς της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους την Πέμπτη, από το Λονδίνο, όπου και συναντώνται.

Ads

 
Απείλησαν παράλληλα το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ με νέες κυρώσεις, ενώ κάλεσαν τους βορειοκορεάτες ηγέτες «να αποφύγουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες».
 
«Η επιθετική ρητορική θα επιτύχει μόνο την περαιτέρω απομόνωση της ΛΔ της Κορέας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
Στο περιθώριο της συνόδου οι υπουργοί συναντήθηκαν με την ηγεσία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού και στην τελική ανακοίνωσή τους ζήτησαν να παρασχεθεί «περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους και να διασφαλιστεί η πρόσβαση του συριακού λαού σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σε συνεργασία με όλες τις εμπόλεμες πλευρές».

Ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας
 
Τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών απασχόλησε και το ζήτημα της σεξουαλικής βίας κατά γυναικών στις ζώνες των συγκρούσεων ανά τον κόσμο, μετά από παρουσίαση στοιχείων για το ζήτημα από την πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και γνωστή ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 κατέληξαν σε μια «ιστορική» συμφωνία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στις ένοπλες συγκρούσεις, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
 
Η συμφωνία περιλαμβάνει την δημιουργία ενός διεθνούς πρωτοκόλλου το οποίο θα συμβάλει στην έρευνα και στην δίωξη των βιασμών, πρόσθεσε ο Χέιγκ, και επίσης την αρχή ότι δεν θα αποτελεί ποτέ μέρος των ειρηνευτικών συμφωνιών η χορήγηση αμνηστίας στους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων.
 
«Ο βιασμός και η σεξουαλική βία αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις της σύμβασης της Γενεύης και είναι εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε ο Χέιγκ, ο οποίος είχε καταστήσει το θέμα αυτό «προσωπική προτεραιότητα» κατά τη διάρκεια της προεδρίας της G8 από την Βρετανία.
 
Οι χώρες της G8 δεσμεύτηκαν για την χορήγηση σχεδόν 36 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και για την παροχή ειδικής εκπαίδευσης στις ειρηνευτικές δυνάμεις, οι οποίες είναι συχνά οι πρώτες που έρχονται σε επαφή με επιζήσαντες σεξουαλικών εγκλημάτων, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό.