Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένταση στην περιοχή παραμένει στα ύψη.

Ads

Μετά την εξέλιξη αυτή, ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, με στόχο να προστατεύσουν την ελευθερία μετακινήσεων για όλες τις πλευρές.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κοντά είναι ένας νέος πόλεμος στα Βαλκάνια;

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Σερβίας κάλεσε το ΝΑΤΟ την Κυριακή να «κάνει τη δουλειά του» στο Κοσσυφοπέδιο, διαφορετικά η ίδια η Σερβία θα κινηθεί για να προστατεύσει τη μειονότητά της στην αποσχισθείσα επαρχία.

Ads

«Δε θα υπάρξουν προσφυγικές ροές και θα διασώσουμε τους πολίτες μας από τις διώξεις και τα πογκρόμ, εάν το ΝΑΤΟ δεν το επιθυμεί, εάν οι δυνάμεις της KFOR δεν θέλουν να το κάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ΕΕ «τρέχει» επί μακρόν ανεπιτυχείς συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι βασική προϋπόθεση για ενδεχόμενη ένταξη Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας στην Ένωση των 27, ενώ ανησυχεί πως η Μόσχα θα μπορούσε να επηρεάσει τη Σερβία με κάποιο τρόπο, υπέρ μιας ένοπλης επέμβασης, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

«Δεν έχουμε πού να πάμε, είμαστε στριμωγμένοι», είπε ο Βούτσιτς. «Θα σώσουμε τον λαό μας από διώξεις και πογκρόμ, αν το ΝΑΤΟ δεν θέλει να το κάνει».

Όπως υποστήριξε, οι αλβανικές «συμμορίες» του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να σταματήσουν να περνούν στις βόρειες περιοχές, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των Σέρβων.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία θα «δουλέψει σκληρά» για να καταλήξει σε μια «συμβιβαστική λύση τις επόμενες 10 ημέρες», κατηγορώντας την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου ότι «την ενδιαφέρει μόνο να καταργήσει οποιοδήποτε ίχνος του σερβικού κράτους στο Κοσσυφοπέδιο».

Ο Βούτσιτς ισχυρίστηκε επίσης ότι η Πρίστινα επιχειρεί «την οριστική απομάκρυνση του σερβικού λαού από το Κοσσυφοπέδιο».

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό της «δίωξής» τους, οι Σέρβοι της μειονότητας που εργάζονται σε δημόσιες θέσεις πιθανώς θα εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, δήλωσε ο Βούτσιτς.

«Εάν δεν σταματήσει η δίωξη των Σέρβων, οι πολιτικοί θα εγκαταλείψουν όλα τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα κάνουν το ίδιο δικαστές και αστυνομικοί», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με Σέρβους της περιοχής Μητροβίτσα, στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, που συνορεύει με τη Σερβία.

Ο Βούτσιτς επέκρινε επίσης το ΝΑΤΟ για την αύξηση της παρουσίας του στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. «Δεν είναι δουλειά σας να παρακολουθείτε εάν κάποιος περνάει τα οδοφράγματα, αλλά να προστατεύετε τους Σέρβους από εφόδους της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο βορρά», είπε.

Το κοσοβάρικο σύνταγμα εγγυάται έναν αριθμό ρόλων στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση για τους Σέρβους μειονοτικούς, ωστόσο η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της.

Το Βελιγράδι αρνείται ότι πυροδοτεί την ένταση και κατηγορεί την Πρίστινα ότι καταπατά τα δικαιώματα των Σέρβων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 5% από τους 1,8 εκατ. κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου. Το 90% είναι Αλβανοί.

Η αναζωπύρωση των εντάσεων

Την ίδια ώρα, 4.000 μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον πόλεμο του 1998-99 και οποιαδήποτε ένοπλη επέμβαση από τη Σερβία ή τη Ρωσία θα σήμαινε μεγάλη κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που σιγοβράζει εδώ και καιρό στην καρδιά της Ευρώπης.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν τον Ιούλιο όταν η κυβέρνηση της Πρίστινας υπό τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι τα σερβικά έγγραφα ταυτότητας και οι σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων δεν θα ισχύουν πλέον στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Σέρβοι της μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο αντέδρασαν με οργή στις προτεινόμενες αλλαγές, στήνοντας οδοφράγματα και πυροβολώντας στον αέρα και προς την κατεύθυνση των αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου, δίχως όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

Κάτω από δυτικές πιέσεις, ο Κούρτι ανέβαλε την εφαρμογή του μέτρου για την 1η Σεπτεμβρίου, όταν αναμένονται περισσότερα προβλήματα εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός μέχρι τότε.