Η αποτελεσματικότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων του Eurogroup, με τον πρόεδρο του συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ να ζητά από την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για την «επείγουσα αλλαγή» του πλαισίου επί το αυστηρότερο, μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις που υπέστησαν Ελλάδα και Ισπανία. Εν τω μεταξύ την εκταμίευση της 4ης δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ αποφάσισαν τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού στη σημερινή συνεδρίαση με την πλειοψηφία να εκφράζεται θετικά για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που πήρε η Ελλάδα. Η τέταρτη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε ένα ποσό ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Εν τω μεταξύ, την επιμήκυνση του δανείου που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και αναλογεί σε 30 δις ζήτησε επίσημα ο αντιπρόσωπος της χώρας στον οργανισμό, Π. Ρουμελιώτης, και αν εγκριθεί θα αφορά σε χρονική περίοδο 10 ετών. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, ενώ σε πρώτη φάση υποστηρίζεται από την πλειοψηφία, η οποία τονίζει ότι ο οργανισμός θα πρέπει να εναρμονιστεί με την απόφαση που πήρε η ΕΕ. Παράλληλα η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θα δοθεί στη δημοσιότητα, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι τονίζει ότι στην επόμενη περίοδο η Αθήνα πρέπει να «δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις». Ανέφερε επιπλέον πως η Αθήνα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2010, αλλά επισημαίνει σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού πως η παρούσα στρατηγική για κάλυψη της υστέρησης των εσόδων και μείωση των δαπανών «δεν είναι διατηρήσιμη».

Εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ υποδέχθηκε θετικά το ευρωπαϊκό σχέδιο για επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια του δανείου προς την Ελλάδα, λέγοντας πως οι νέοι όροι είναι κεντρικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η επιστροφή της Αθήνας στις αγορές.

Στο επίκεντρο του Eurogroup οι οίκοι αξιολόγησης

Ads

Στο επίκεντρο του Eurogroup βρέθηκε το θέμα των οίκων αξιολόγησης μετά και τις πρόσφατες υποβαθμίσεις Ελλάδας και Ισπανίας. Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για την «επείγουσα αλλαγή» του πλαισίου επί το αυστηρότερο. Το θέμα των οίκων αξιολόγησης τέθηκε επί τάπητος στο Eurogroup από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έπειτα και από την πρόσφατη επιθετική υποβάθμιση από τη Moody’s.

O επικεφαλής του Eurogroup, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, υπογράμμισε την «έκπληξη» πολλών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ιδιαίτερα για τη χρονική στιγμή των δύο υποβαθμίσεων. «Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τους τρόπους καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης» υποστήριξε ο Γιούνκερ.

Μέσω εγγυήσεων η ενίσχυση του EFSF

Tο Eurogroup εξέτασε τα λειτουργικά χαρακτηριστικά τόσο του προσωρινού όσο και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF και ESM), που αφορούν στην ενίσχυση των κεφαλαίων, στη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων και στα επιτόκια δανεισμού.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε την εκτίμησή του πως η ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του EFSF θα γίνει πιθανότατα μέσω εγγυήσεων, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Ανέφερε, ωστόσο, ότι λόγω, των «μικρών διαφωνιών» που εξακολουθούν να υπάρχουν, οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν σε έκτακτο Συμβούλιο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου. Υποστήριξε δε, ότι ως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν διαμορφώσει, με κάθε λεπτομέρεια, μια συνολική λύση.

Σε ο,τι αφορά το επιτόκιο δανεισμού, πρότυπο θα αποτελέσει το νέο επιτόκιο που αποφασίστηκε για την Ελλάδα. Διευκρινίστηκε επίσης πως η μείωση του επιτοκίου δανεισμού που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή για την Ελλάδα θα αφορά το σύνολο των 80 δις ευρώ των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης.

Απορρίπτει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης το Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των αποφάσεων που ελήφθησαν στο έκτακτο Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή σχετικά με το «σύμφωνο για το ευρώ», το προσωρινό ταμείο και το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας απορρίπτει κατηγορηματικά το Βερολίνο. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τη Δευτέρα, «τα βασικά σημεία του συνολικού πακέτου έχουν αποφασιστεί». «Ορισμένα από τα σημεία αυτά θα πρέπει να συμπληρωθούν με λεπτομέρειες» σημείωσε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι υπό διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μέρκελ «βάση για τις αποφάσεις αποτέλεσαν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εν μέρει για την Ιρλανδία».

«Προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση»

Εν τω μεταξύ νωρίτερα, την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή ελήφθη μια «καλή απόφαση» που θα συμβάλει στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη συνέχιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. «Καλή» για την Ελλάδα χαρακτήρισε την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά στις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, εφόσον αυτές εφαρμόζουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας τους.