Όπως αναμενόταν, η Ρωσία απαντά στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της με αύξηση εξαγωγών πετρελαίου από τα λιμάνια της στον Ειρηνικό.

Ads

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters η Μόσχα στρέφει την προσοχή της στο λιμάνι του Κοζμίνο (ένα λιμάνι πετρελαίου 85 χλμ νοτιοανατολικά του Βλαδιβοστόκ και κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα), από το οποίο αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά ένα πέμπτο, με στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση από αγοραστές στην Ασία και με τον τρόπο αυτό να αποκρούσει τις κυρώσεις που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ.

Στόχος να αλλάξει η ροή του ρωσικού πετρελαίου από τη Δύση στην Ασία, κάτι για το οποίο είχαν άλλωστε προειδοποιήσει αρκετοί αναλυτές και ειδικοί στη σκιά της ευρωπαϊκής συζήτησης για το εμπάργκο.

Ωστόσο, επειδή οι Βρυξέλλες επέβαλαν απαγόρευση και για τα λιμάνια της ΕΕ, το Κοζμίνο αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον με τον
ρωσικό αγωγό Transneft να αυξάνει ήδη στα 70.000 βαρέλια ανά ημέρα τη ροή προς το συγκεκριμένο λιμάνι προς ενίσχυση του ασιατικού αγωγού East Siberia Pacific Ocean (ESPO). Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά χημικά για να επιταχυνθούν οι ροές πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο.

Ads

Η Transneft, πάντως, δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Το Reuters επισημαίνει, ακόμη, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να στείλει επιπλέον 80.000 βαρέλια αργό ανά ημέρα στο Κοζμίνο μέσω τρένου από την Μεγκέτ, μια διαδρομή που είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί από τότε που κατασκευάστηκε ο αγωγός ESPO.

Οι επιπρόσθετες προμήθειες θα επιτρέψουν στο Κοζμίνο να αυξήσει τις εκφορτώσεις σε περίπου 900.000 βαρέλια την ημέρα για τους επόμενους μήνες, ενώ μέχρι τώρα ήταν περίπου στα 750.000 βαρέλια ανά ημέρα. Το 2021 το Κοζμίνο εκφόρτωσε περίπου 720.000 βαρέλια ανά ημέρα, συνολικά 35,1 εκατομμύρια τόνους.  Οι εξαγωγές πετρελαίου από τον αγωγό ESPO, μέσω του Κοζμίνο αναμένεται να σπάσουν κάθε ρεκόρ και να φτάσουν στα 880.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία για εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων και παραχωρήσεων προς την Ουγγαρία, με στόχο να μειωθεί κατά 90% η  εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του έτους.

Εξάλλου, εταιρείες στην Κίνα, η οποία έχει ασκήσει έντονη κριτική στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και στην Ινδία έχουν ήδη αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες μετά από μια μικρή πτώση των τιμών.