Κυρίαρχη θέση είναι πως η ανάπτυξη συνδέεται με μείωση της φορολογίας. Στη Σουηδία όμως συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Ακολουθώντας μια τελείως διαφορετική οικονομική πολιτική που βασίζεται σε δύο άξονες: Υψηλοί φόροι, ισχυρά συνδικάτα, ίση διανομή πλούτου. Και αυτή η συνταγή, πέρα από κάθε αμφιβολία, έχει επιτυχία…  βάσει και των αποτελεσμάτων.

Ads

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, οικονομολόγος και υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, από το 2014, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά της, έχει προωθήσει πολιτικές για αύξηση των φόρων, αλλά με στόχο την ενίσχυση της πρόνοιας και την ευημερία των πολιτών. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η Σουηδία το περασμένο έτος έπιασε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4%, μετατρέποντας τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πλεονάσματα.

Με την πολιτική της η Σουηδία ανατρέπει την κυρίαρχη, εδώ και δεκαετίες, οικονομική σκέψη της ανεξέλεγκτης αγοράς, προσφέροντας σημαντικά διδάγματα σχετικά με το πως λειτουργεί η φορολογία. Η Άντερσον, όπως αναφέρει το Bloomberg, σημειώνει πως η επιτυχία έρχεται μέσα από τρία σημεία: «Θέσεις εργασίας, ευημερία και ανακατανομή πλούτου».

Η Άντερσον υπογραμμίζει ακόμη πως δύο πυλώνες δεν εγκαταλείπονται ποτέ από το κράτος, ανεξάρτητα από την πορεία των οικονομικών και αυτοί είναι η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. «Ανεξάρτητα από το πόσο κερδίζει, αυτοί οι δύο τομείς αποτελούν βασικό στοιχείο για την επιτυχία μιας οικονομίας», αναφέρει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανακατανομής του πλούτου.

Ads

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Σουηδία έχει από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στον κόσμο με το ποσοστό να αντιστοιχεί στο 43%. Συγκριτικά, στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 26%. Την ίδια στιγμή η οικονομία της Σουηδίας είχε διπλάσια ανάπτυξη από της Αμερικής και ειδικότερα 3,1% το 2016 έναντι 1,6%.

Επίσης, η Σουηδία έχει και το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. Η κ. Άντερσον αποδίδει αυτή την επιτυχία στην παροχή γονεϊκής άδειας, η οποία χρηματοδοτείται από τα φορολογικά έσοδα, αλλά και την υψηλή ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα και στους δύο γονείς να εργαστούν.

Ταυτόχρονα η Σουηδία αναγνωρίζει και τον ανταγωνισμό στο καπιταλιστικό μοντέλο, αλλά με μια σημείωση: Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Είναι αποδεκτό πως η κοινωνία αλλάζει και ορισμένες εταιρείες αναπτύσσονται ενώ άλλες συρρικνώνονται. Όμως βασική αρχή είναι πως θα υπάρχουν γέφυρες μεταξύ αυτών των δύο για τις θέσεις εργασίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια κατά τη διάρκεια της μετάβασης, τόσο υπό την μορφή της ασφάλειας των εργαζομένων όσο και μέσω ενεργών πολιτικών για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας», τονίζει.

Για την κριτική που δέχεται σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας, η Μαγκνταλένα Άντερσον είναι ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθούν οι φόροι τα επόμενα έτη. Η αύξηση των φορών έχει και αρνητικές συνέπειες. Όλοι οι φόροι έχουν. Είναι όμως ο τρόπος που χρησιμοποιείς τα έσοδα, ώστε να μπορέσεις να αποκομίσεις οφέλη και σε αυτό ακριβώς βασίζεται το σουηδικό μοντέλο. Μπορείς λοιπόν να έχεις υψηλούς φόρους, υψηλό ποσοστό απασχόλησης και ανάπτυξη».