Σε 17 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν από την Παρασκευή ως την Τρίτη μεταξύ των διαδηλωτών που αντιτίθενται στην στρατιωτική εξουσία και στις δυνάμεις της τάξης, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.

Ads

 
Δύο άνθρωποι υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους ανεβάζοντας σε 17 τον συνολικό αριθμό των νεκρών, διευκρίνισε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Χισάμ Σίχα σε δηλώσεις που έκανε στην κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου και στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.
 
Εξάλλου 46 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός σε νοσηλευτικά ιδρύματα των δυνάμεων ασφαλείας, προσέθεσε ο ίδιος.
 
Συγκρούσεις ξέσπασαν στις 16 Δεκεμβρίου μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει από τα τέλη Νοεμβρίου μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης για να διαμαρτυρηθούν κατά του διορισμού από τον στρατό του πρωθυπουργού Καμάλ αλ Γκανζούρι, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός και υπό το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης να δοθεί τέλος στην στρατιωτική εξουσία, βάζοντας ιδιαίτερα στο στόχαστρο τον επικεφαλής του στρατού και επικεφαλής ντε φάκτο του κράτους, τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι.
 
Οι διαδηλωτές ζήτησαν την πραγματοποίηση νέας μεγάλης διαδήλωσης αύριο υπό το σύνθημα “Η Παρασκευή της Αποκατάστασης της Τιμής” για να ζητήσουν να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια.
 
Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι πιο σοβαρές που σημειώνονται στην Αίγυπτο μετά τα βίαια επεισόδια κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άνθρωποι, κυρίως στο Κάιρο, μερικές ημέρες πριν από την έναρξη των βουλευτικών εκλογών στις 28 Νοεμβρίου.