Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν συμφωνήσει να παραχωρήσει τα εδάφη που αρνείται να αναγνωρίσει ως τμήμα της Ρωσίας, δήλωσε την Τρίτη ο Stian Jensen, Διευθυντής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ads

«Νομίζω ότι η λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να πάρει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει η ίδια πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί», όπως αναφέρει η εφημερίδα Verdens Gang και επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτευχθεί ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο Jensen είπε ότι το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση και το θέμα της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί.

«Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», εξήγησε.

Ads

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν δήλωσε νωρίτερα στο TASS ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί την επιβεβαίωση των θεμελιωδών αρχών της κυριαρχίας της Ουκρανίας – το ουδέτερο, εκτός μπλοκ και μη πυρηνικό καθεστώς της. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι απαραίτητο «να αναγνωριστούν τα νέα εδαφικά δεδομένα, να διασφαλιστεί η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Στις παραπάνω δηλώσεις απάντησε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει τα εξής:

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;

Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας «κακής ειρήνης» μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας «διαίρεσης της Ευρώπης»: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με επιείκεια».