Αθωώθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου της Αστυνομίας ο πρώην αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Πολ Στίβενσον ο οποίος είχε υποβάλει παραίτηση τον Ιούλιο, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών στο οποίο εμπλέκεται η εφημερίδα ταμπλόιντ News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ. Η Επιτροπή Ελέγχου ωστόσο θα προχωρήσει σε νέα έρευνα εις βάρος ενός από τους βοηθούς του Στίβενσον.

Ads

Ο Πολ Στίβενσον και ο Τζον Γέιτς ήταν επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Και οι δύο παραιτήθηκαν περίπου πριν από ένα μήνα όταν αποκαλύφθηκε ότι η Σκότλαντ Γιαρντ είχε προσλάβει το 2009 ως σύμβουλο δημοσίων σχέσεων τον Νιλ Ουόλις, πρώην αναπληρωτή διευθυντή σύνταξης της News of the World.

Τόσο ο Στίβενσον όσο και ο Γέιτς αρνήθηκαν τότε, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι γνώριζαν κάτι σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του Ουόλις στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο Ουόλις παρέμεινε στη θέση του συμβούλου για 11 μήνες ενώ παράλληλα ο Γέιτς έκρινε ότι δεν ήταν σκόπιμο να ανοίξει εκ νέου μία έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, που είχε φτάσει σε αδιέξοδο το 2006. Παρόλα αυτά η επιτροπή της αστυνομίας δεν θεώρησε ως παράπτωμα τη “λανθασμένη απόφαση” του Γέιτς. Αντίθετα η Επιτροπή αποφάσισε να ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η κόρη του Νιλ Ουάλις, Έιμι Ουάλις, προσελήφθη από την Σκότλαντ Γιαρντ, ύστερα από προτροπή του Γέιτς.

Ads

Πλέον, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων της Αστυνομίας, ερευνά τρία σημεία: την πρόσληψη του Ουάλις, την πρόσληψη της κόρης του και τις κατηγορίες για διαφθορά αστυνομικών που φέρονται ότι πρόσφεραν πληροφορίες στην ταμπλόιντ εφημερίδα με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά.