Αθωώθηκαν και αποφυλακίστηκαν οι 6 Σέρβοι που κατηγορούνταν για ρίψη πριν από περίπου ένα χρόνο βομβών μολότοφ κατά της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τα στοιχεία που παρουσίασε η εισαγγελία ήταν ανεπαρκή η πράξη των κατηγορουμένων δεν προκάλεσε δημόσιο κίνδυνο, όπως αναφερόταν στο κατηγορητήριο.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Αυγούστου 2009, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ κατά της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βελιγράδι. Την ευθύνη για την επίθεση είχε η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Crni Ilija» (Μαύρος Ηλίας), με σκοπό να δείξει την αλληλεγγύη της προς το Θοδωρή Ηλιόπουλο.

Οι δράστες αρχικά κατηγορήθηκαν για διεθνή τρομοκρατία, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση από τρία έως δεκαπέντε χρόνια. Οι έντονες αντιδράσεις ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης ανάγκασαν την εισαγγελία να αναθεωρήσει το κατηγορητήριο και αντί της κατηγορίας της διεθνούς τρομοκρατίας να αντιμετωπίσουν την κατηγορία περί δημοσίου κινδύνου.

Ο κατηγορούμενος Ράτιμπορ Τριφούνατς δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ότι «αποτελεί αναγκαστική αναδίπλωση των αρχών που κατανόησαν ότι ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση θα οδηγούσε το ζήτημα σε ευρωπαϊκά δικαστήρια κάτι που θα κόστιζε ακριβά στη Σερβία».

Ads