Κανονικά η Αλβανία θα γιόρταζε την 107η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, όμως θρηνεί από τον φονικό σεισμό 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου με επίκεντρο την πόλη του Δυρραχίου. Οι νεκροί έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τους 40 μεταξύ των οποίων 5 παιδιά από 3 έως 15 ετών.

Ads

Στους 23 έφτασαν οι νεκροί στην κωμόπολη της Θουμάνα, όπου θεωρείται ολοκληρωμένη η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης των ανθρώπων από τα ερείπια. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 700 με μερικές δεκάδες να φέρουν σοβαρά τραύματα.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία ακόμα σημεία, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 15 άνθρωποι για τους οποίους οι ελπίδες ζωής εξανεμίζονται κάθε στιγμή που περνάει. Πέντε εγκλωβισμένοι ανήκουν μόνο σε μια οικογένεια που μετρά ακόμα τρεις νεκρούς που αποσύρθηκαν από τα ίδια συντρίμμια.

Άλλους τρεις νεκρούς ανέσυραν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης τα ελληνικά συνεργεία έρευνας και διάσωσης, από τα χαλάσματα, ανεβάζοντας έτσι τον απολογισμό των επιχειρήσεων της ελληνικής αποστολής, σε δύο ζωντανούς και επτά νεκρούς, μέχρι στιγμής.

Ads

Οι τελευταίοι νεκροί είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα στην πόλη Θουμάν, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, όπου από χτες επιχειρούν μαζί και τα δύο συνεργεία της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, από την Ελευσίνα και τα Γιάννενα αντίστοιχα, τα οποία μετέβησαν από την Τρίτη στην Αλβανία για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Αρχικά η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρούσε στο Δυρράχιο, αλλά από χτες οι δύο ομάδες ενώθηκαν στο Θουμάν.

Οι Έλληνες πυροσβέστες συνεχίζουν τις έρευνες μαζί με τα υπόλοιπα σωστικά συνεργεία, με την ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους ανθρώπους που αγνοούνται.

Δακρυσμένος απολογισμός…

«Πρόκειται για την πιο δύσκολη ανακοίνωση που μπορεί να κάνει ένας Αλβανός αξιωματούχος» είπε η κυρία Όλτα Τζάτσκα, Υπουργός Άμυνας της χώρας, με δάκρυα στα μάτια και τη φωνή της να τρέμει διαβάζοντας την πρώτη λίστα με τους νεκρούς της Αλβανίας.

«Ξέρω ότι τα λόγια είναι περιττά και τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των οικογενειών τους. Αλλά σε ένα σημάδι σεβασμού στις χαμένες ζωές, θέλω να μοιραστώ σήμερα με όλους τους πολίτες τα ονόματα των 28 παιδιών, κοριτσιών, αγοριών, ανδρών και γυναικών που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από αυτή την τραγωδία».

Έκκληση Ράμα σε «χορηγούς» για την ανοικοδόμηση

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα σε νέα έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης, μίλησε ξανά για την ανάγκη συμπαράστασης με όλα τα μέσα στους σεισμοπαθείς. Ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση προς την Αλβανία από όλο τον κόσμο και επισήμανε την ανάγκη συντονισμού, σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της βοήθειας.

Για το μέγεθος των καταστροφών από τον σεισμό ο κ. Ράμα τόνισε  ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ζήτησε την συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους.

Εκατοντάδες οικογένειες, κυρίως στη Θουμάνα, πέρασαν και τη χθεσινή νύχτα στην ύπαιθρο και στους καταυλισμούς του στρατού, ενώ στο Δυρράχιο δεκάδες οικογένειες μεταφέρθηκαν στα εναπομείναντα όρθια ξενοδοχεία της πόλης.

Η επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών. Οι μετασεισμικές δονήσεις που έφτασαν τις 600 με τρεις εξ αυτών πάνω από 5 Ρίχτερ, αλλά και ο φόβος ότι θα σημειωθούν στο μέλλον και άλλες ισχυρότερες δονήσεις, οδηγεί πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τις πόλεις τους.

Το ΑΠΘ είχε προβλέψει

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ είχε προβλέψει μεγάλο σεισμό 6,7 Ρίχτερ από το ρήγμα που έδωσε τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία. Μιλώντας στο Open TV ο επικεφαλής της ομάδας «Γεωλογία των Σεισμών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρος Παυλίδης, τονίζει ότι η ομάδα του είχε μελετήσει όλα τα ρήγματα, για τον αγωγό TAP και είχε διαπιστώσει την έντονη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ρήγμα.