Στον αέρα φαίνεται ότι βρίσκονται οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου – μεταξύ αυτών και η επικύρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης για την Ελλάδα – καθώς συνεχίζεται η ασυνεννοησία αλλά και οι αντιρρήσεις μεταξύ των εταίρων. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη και επείγουσα η εφαρμογή τους. Πολύς ο λόγος και για τις εγγυήσεις, με τη Φινλανδία να πιέζει γι’ αυτές προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ φέρεται να είναι αντίθετο, ενώ νέες διαβουλεύσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ξεκινούν σήμερα Δευτέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η χρήση εγγυήσεων θα οδηγήσει σε ακύρωση του καθεστώτος «προτιμώμενου πιστωτή», βάσει του οποίου το Ταμείο θα έχει προτεραιότητα έναντι των υπόλοιπων πιστωτών. Παράλληλα, το ΔΝΤ αντιτίθεται στις εγγυήσεις, καθώς θεωρεί ότι η χρήση τους θα οδηγήσει σε παραβίαση των δικαιωμάτων των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις για την επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων επαναλαμβάνονται σήμερα σε επίπεδο αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, θα επισκεφθεί το Βερολίνο και το Ελσίνκι μεταξύ άλλων και για να συζητήσει αυτό το ζήτημα. Αύριο, επίσης, συναντώνται για τον ίδιο λόγο στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Ωστόσο, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, σε δηλώσεις που έκανε στη φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat» το περασμένο Σάββατο, υποστήριξε ότι δεν βλέπει την επίτευξη συμφωνίας σ’ αυτή τη συνάντηση.

Ads

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας δεν φαίνεται να επικυρώνει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου πριν από τον Δεκέμβριο. Όπως υποστήριξε, χθες ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος Κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, Ρίτσαρντ Σούλικ, θα υπάρξουν αρκετές ψηφοφορίες για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τους σχετικούς με αυτό κανόνες. «Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ψηφοφορίες αυτές να γίνουν πριν από τον Δεκέμβριο» υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, επισήμανε την επείγουσα εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου και αφορούν την παροχή δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ζητά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για την «απολύτως απαραίτητη» ανάγκη για στενότερη παρακολούθηση των οικονομιών στην Ευρωζώνη, και ειδικότερα των εθνικών προϋπολογισμών.

Τα ευρωπαϊκά κείμενα και οι εθνικές νομοθεσίες που «θα επιτρέψουν την στενότερη επιτήρηση των δημοσιονομικών εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο» και πρέπει να υιοθετηθούν εντός «ολίγων ημερών», είναι επιτακτικής σημασίας, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε ομιλία του στο Institut Montaigne στο Παρίσι.


Στο τραπέζι των Βρυξελλών η Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες από την άλλη θα συζητηθούν σήμερα σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και τα πρόσθετα μέτρα που ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα. Την χώρα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις, η ύφεση, η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία και η ολοκλήρωση του σχεδίου επιμήκυνση των όρων του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ο κίνδυνος της παγκόσμιας ύφεσης παρασύρει την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, έντονη αμφισβήτηση αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι πρωτοβουλίες τους για τη διάσωση της Ευρωζώνης με αποκορύφωμα το μηχανισμό στήριξης που προέκυψε από τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου κυριαρχούν στα διεθνή και κυρίως στα γερμανικά ΜΜΕ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνεται των πρόσφατων αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ εκφράζει έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Επιπλέον, δηλώνει ότι η τρόικα είναι αποφασισμένη να λειτουργήσει το πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του ευρώ. «Θα κάνουν τα πάντα για να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετήσει το χρέος της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί αργότερα σήμερα, χαρακτηρίζει την κατάσταση του χρέους ανεξέλεγκτη, ενώ ο Νουριέλ Ρουμπίνι θεωρεί πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εκτός Ευρώ.

Ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για το ευρωομόλογο

Ενώ αυξάνονται οι φωνές στην Ευρωζώνη που ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί αρνητική στάση, καθώς θεωρεί ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η δημοσιονομική πολιτική θα «χαλαρώσει», αφού θα είναι εύκολη και με χαμηλά επιτόκια η άντληση χρήματος ακόμα και από χώρες με υψηλά ελλείμματα, όπως αυτά της υπερχρεωμένης ευρωπεριφέρειας. Από την πλευρά της η Γαλλία εκτιμά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, όσο δεν προωθείται η δημοσιονομική ολοκλήρωση, ενώ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι προειδοποιεί ότι αν δεν εκδοθεί ευρωομόλογο θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, η Standard & Poor’s επισημαίνει ότι το ευρωομόλογο θα είχε την αξιολόγηση της ασθενέστερης οικονομίας.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση ενός ευρωομολόγου που θα εκδίδετο από τις χώρες της Ευρωζώνης θα αντανακλούσε την βαθμολογία της ασθενέστερης οικονομίας, εφόσον η εγγύηση του νέου τίτλου είναι κοινή, υποστηρίζει ο επικεφαλής του οίκου Standard & Poor’s για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, Μόριτζ Κράμερ. «Εάν είναι μία εγγύηση από κοινού», τότε η προσέγγιση μας θα είναι αυτή του ασθενέστερου κρίκου, είπε ο κ. Κράμερ, μιλώντας το Σάββατο σε συνέδριο στην Αυστρία, προσθέτοντας ότι πως η στάση της S&P εξαρτάται από τη δομή που θα έχει το κοινό ευρωομόλογο.

Σχολιάζοντας τις «εκτιμήσεις» του διεθνούς οίκου Standard & Poor’s περί αυξημένου κινδύνου νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η Κομισιόν και οι εθνικές κυβερνήσεις «κάνουν αυτό που απαιτείται» για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρέους στη ζώνη του ευρώ. Υπογράμμισε δε, ότι η Ευρώπη δεν θα μπει σε νέα ύφεση, και το ευρώ παραμένει «ισχυρό και ανθεκτικό».