Ένα τραγούδι που διακωμωδεί μέσω των ρατσιστικών στίχων του τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού, Μάικλ Μπράουν, στο Φέργκιουσον, ακούστηκε σε πάρτι συνταξιούχου αστυνομικού στο προάστιο Γκλεντέιλ του Λος Άντζελες στις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε χθες Τρίτη στη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής αστυνομίας.

Ads

Στο βίντεο που τραβήχτηκε κρυφά από ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού site TMZ και έχει ήδη διαρρεύσει στο YouTube, ακούγονται καθαρά οι στίχοι του τραγουδιού: «Ο Μάικλ Μπράουν πήρε ένα μάθημα για να μην μπλέκει με ζόρικο αστυνομικό… Ο Μάικλ έμοιαζε σαν ένα παλιό ελβετικό τυρί…  με τα μυαλά του χυμένα στο πάτωμα».

Το βιντεοσκοπημένο υλικό έρχεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά της οργής που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, μετά και την εν ψυχρώ δολοφονία την Τρίτη ενός ακόμη 18χρονου από αστυνομικό, στο προάστιο Σαιντ Λούις του Φέργκιούσον, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχε δολοφονηθεί και ο Μπράουν.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα ήδη οξυμένα πνεύματα, ο διοικητής της αστυνομίας του Λος Άντζελες, Τσάρλι Μπεκ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Όπως πολλοί από εσάς, το βρίσκω προσβλητικό και παράλογο. Το τραγούδι αυτό δεν αντανακλά τις αξίες του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης».

Ads

«Διέταξα ήδη το Γραφείο Επαγγελματικών Προτύπων της Αστυνομίας να εξετάσει το θέμα αυτό και να αποφανθεί εάν και κατά πόσον αστυνομικοί του Τμήματος ενεπλάκησαν στην υπόθεση», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο Μπεκ.

Μια κακόγουστη διασκευή

Σύμφωνα με το Reuters, το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί μια διασκευή του τραγουδιού «Bad, Bad Leroy Brown», ένα χιτ του 1973 που είχε ερμηνεύσει ο τραγουδιστής της φολκ ροκ μουσικής, Τζιμ Κρος.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το τραγούδι ερμηνεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου σε πάρτι συνταξιούχου αστυνομικού που έγινε στο κέντρο Ελκς Λοτζ του Λος Άντζελες.

Εκπρόσωπος του κέντρου σε δήλωσή του προς το περιοδικό LA Weekly ζήτησε συγγνώμη για το τραγούδι, το οποίο χαρακτήρισε ως «ανάρμοστο», λέγοντας ότι δεν αντανακλά τις αξίες των υπευθύνων του Ελκς Λοτζ.

Την ίδια στιγμή, ο ιστότοπος ΤΜΖ που διέρρευσε το βίντεο με το τραγούδι στο Διαδίκτυο, δημοσίευσε δηλώσεις ενός πρώην ιδιωτικού ντέτεκτιβ, του Γκάρι Φίσελ, ο οποίος δήλωσε για τον ερμηνευτή του τραγουδιού: «Είναι ένας βλάκας που γράφει αστεία τραγούδια. Πλέον έχει καταλάβει πως το τραγούδι του ήταν άχρωμο και κακόγουστο».