Ο τυφώνας Κατρίνα φαίνεται πως σάρωσε στο πέρασμά του, μαζί τις ζωές και τα σπίτια των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης, και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με την τελευταία δικαστική έρευνα που παρουσιάζει ο James Fox για το περιοδικό NewStatesman, η γενέτειρα της τζαζ πλήττεται από ένα κύμα διάχυτης αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και συστημικού ρατσισμού απέναντι στους μαύρους κάτοικους.

Ads

Η Νέα Ορλεάνη κατέχει τον υψηλότερο δείκτη φυλακίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν δε, έχεις γεννηθεί μαύρος, φτωχός και δεν μπορείς να πληρώσεις εγγύηση, δεν αποκλείεται να καταλήξεις στη φυλακή επειδή πέταξες την τσίχλα σου στο δρόμο.

Θα βρεθείς σε ένα διαβολικό μέρος, περιμένοντας την υπόθεσή σου να εκδικαστεί και διατηρώντας ελάχιστα από τα συνταγματικά σου δικαιώματα. Ένοχος ή μη, θα παραμείνεις εκεί υπό άθλιες συνθήκες κράτησης, με τη βία να είναι καθημερινή ασχολία.

Στις 17 Μαρτίου, το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και πως το αστυνομικό σώμα πρέπει να τεθεί υπό επιτήρηση.

Ads

Η δικαστική έρευνα αποφάνθηκε πως η αστυνομική μονάδα της Νέας Ορλεάνης (NOPD) είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανίκανη σε όλα τα επίπεδα: Είναι ρατσιστική, παραβαίνει συστηματικά τα πολιτικά δικαιώματα και χρησιμοποιεί σε σταθερή βάση «άσκοπη και παράλογη βία». Παραμένει «σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη για την εκτεταμένη παράβαση του νόμου από τα αστυνομικά όργανα» και μοιάζει πρόθυμη να κάνει τα πάντα, ώστε να συγκαλύψει τους πυροβολισμούς πολιτών από αστυνομικούς.

«Τα λάθη στις έρευνες που εμπλέκουν την αστυνομία με πυροβολισμούς πολιτών», αναφέρει η έρευνα «είναι τόσο κραυγαλέα και σκανδαλώδη, που μοιάζουν εσκεμμένα από πολλές απόψεις».

Κατά τη διάρκεια του τυφώνα, ο 31χρονος Αφροαμερικανός Henry Glover, χτυπήθηκε από τις σφαίρες της αστυνομίας, ενώ έψαχνε τα σκουπίδια ενός εμπορικού κέντρου. Ο αδερφός του, ένας φίλος του και κάποιος περαστικός τον μετέφεραν στο κοντινότερο σχολείο, που χρησιμοποιούνταν ως κέντρο πρώτων βοηθειών από την αστυνομία.

Εκεί, οι αστυνομικοί άφησαν τον Glover να πεθάνει από αιμορραγία και ξυλοκόπησαν τους άλλους τρεις. Ένας αστυνομικός έβαλε το πτώμα του Glover σε κάποιο ξένο αυτοκίνητο, οδήγησε μέχρι το κοντινότερο φράγμα και του έβαλε φωτιά, πυροβολώντας πρώτα το πτώμα δύο φορές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, τρεις από τους αστυνομικούς καταδικάστηκαν για το έγκλημα αυτό. Είναι προφανές ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της Νέας Ορλεάνης αποτελούν «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της κοινωνίας», όπως επισημαίνεται στην παραπάνω δικαστική αναφορά.

Το πλήρες άρθρο του James Fox διατίθεται εδώ και περιέχει πολλές ακόμα περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, καθώς και εκτενή αναφορά στις συνθήκες κράτησης των φυλακών της Νέας Ορλεάνης.