Τη ισχυρή υποστήριξή του στο καθεστώς της Συρίας επιβεβαίωσε σήμερα το Ιράν μέσω του εκπροσώπου του Αλί Χαμενεΐ θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Σαϊντ Τζαλίλι, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τη Δαμασκό και  συνομίλησε με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Η Συρία είναι αποφασισμένη να συντρίψει και να καθαρίσει τη χώρα από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ads

 
Ο Σαϊντ Τζαλίλι, σύμφωνα με το Al Jazeera, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν είναι «εσωτερικό ζήτημα», αλλά πρόκειται για «μια σύγκρουση μεταξύ του άξονα της αντίστασης από τη μία πλευρά και των περιφερειακών και παγκόσμιων εχθρών του άξονα από την άλλη».
 
Ο Άσαντ από την πλευρά του, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, δήλωσε ότι «θα συντρίψει και θα καθαρίσει τη χώρα από τους τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίζει το καθεστώς τον «Ελεύθερο Στρατό» των αντικαθεστωτικών.
 
«Ο συριακός λαός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να καθαρίσουν τη χώρα από τους τρομοκράτες και να πολεμήσουν ασταμάτητα τους τρομοκράτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άσαντ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο SANA.
 
Το Ιράν, που έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για υποστήριξη στους αντάρτες της Συρίας, υποστήριξε πως Τουρκία και ΗΠΑ είναι υπεύθυνοι για την τύχη των 48 Ιρανών που απήχθησαν στη Συρία και κρατούνται από τους αντάρτες.
 
Ο Σαϊντ Τζαλίλι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λίβανο, που προηγήθηκε αυτής της Συρίας, τόνισε ότι «υπεύθυνοι για την απαγωγοί δεν είναι μόνο οι τρομοκράτες, αλλά και αυτοί που τους στηρίζουν».
 
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου 48 Ιρανοί απήχθησαν από Σύρους αντάρτες. Το Ιράν υποστηρίζει ότι ήταν πιστοί που είχαν επισκεφτεί το τάφο της Ζεϊνάμπ, της κόρης του Ιμάμη Αλι, ένα πολύ σημαντικό χώρο προσκυνήματος στη Δαμασκό, ωστόσο οι αντάρτες αναφέρουν ότι πρόκειται για μέλη των «Φρουρών της Επανάστασης», του επίλεκτου ιρανικού στρατιωτικού σώματος, που ήταν σε «αναγνωριστική αποστολή» και απειλούν την Τεχεράνη και με άλλες απαγωγές ως αντίποινα στην υποστήριξη της στο συριακό καθεστώς.
 
Η συνάντηση του Σαϊντ Τζαλίλι με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι μάχες στο Χαλέπι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι αντάρτες, που υποστηρίζουν ότι ελέγχουν τουλάχιστον τη μισή πόλη, προετοιμάζονται για μία σφοδρή χερσαία επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων, τη «μητέρα των μαχών» όπως έχει χαρακτηριστεί.
 
Αναλυτές εκτιμούν ότι η έκβαση της μάχης στο Χαλέπι ενδέχεται να ορίσει και το μέλλον του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές οι παρατηρητές του ΟΗΕ εγκατέλειψαν το Χαλέπι εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες στη συριακή αυτή πόλη.
 
Εν τω μεταξί ένας αλαουίτης σκηνοθέτης σκοτώθηκε την Κυριακή κοντά στο σπίτι του, στα προάστια της Δαμασκού, που βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων. «Χέρια προδοτών δολοφόνησαν» τον Μπάσαμ Μοχιέντιν κοντά στο σπίτι του στο Τζιντέιντετ Αρτούζ, στα νοτιοδυτικά της συριακής πρωτεύουσας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Συρίας.
 
Ο σκηνοθέτης ανήκε στη μειονότητα των αλαουιτών ενώ οι περισσότεροι Σύριοι και οι αντάρτες είναι σουνίτες. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι η κλιμακούμενη βία θα εξελιχθεί σε διαδογματικό πόλεμο.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με σημερινή του ανακοίνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη φαρμάκων στη Συρία, σημειώνοντας ότι πολλές από τις φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας και τα περισσότερα κέντρα υγείας έχουν κλείσει, την ώρα που αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των τραυματιών.
 
Ο Οργανισμός απευθύνει έκκληση προκειμένου να συγκεντρωθούν φάρμακα για τη φυματίωση, την ηπατίτιδα, την υπέρταση, το διαβήτη και τον καρκίνο.