«Οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών στη χώρα έχουν τερματισθεί», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Ads

Πρόκειται ουσιαστικά για την απάντηση του Σύου προέδρου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ζητούσε «τον άμεσο τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των μαζικών συλλήψεων στη Συρία», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Έπειτα από την τετραήμερη επίθεση των τεθωρακισμένων του συριακού στρατού κατά της πολιορκημένης πόλης της Λαττάκειας, οι συριακές δυνάμεις έχουν συλλάβει εκατοντάδες άτομα που έχουν μεταφερθεί σε στάδιο της πόλης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προτίθεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το θέμα της καταστολής της δημοκρατικής εξέγερσης στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η Νάβι Πιλάι θα απευθυνθεί σήμερα κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του διεθνούς οργανισμού θα πληροφορήσει το Συμβούλιο ότι η έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας θα περιέχει στοιχεία για τη διάπραξη πολύ σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της 5μηνης καταστολής στη Συρία. Η Νάβι Πιλάι θα υποστηρίξει τη θέση ότι είναι αναγκαία η διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τα γεγονότα υποδεικνύοντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως κατάλληλο για να αναλάβει την υπόθεση.

Ads

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως στη Γενεύη τη Δευτέρα για την κλιμακούμενη βία στη Συρία, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ύστερα από αίτημα 24 χωρών στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες μέλη -η Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Τα μέλη του 47μελούς Συμβουλίου αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια απόφαση που καταδικάζει κυρίως την καταστολή στη Συρία και ζητεί την έναρξη διενέργειας έρευνας για την άσκηση βίας των συριακών δυνάμεων σε βάρος των αντικαθεστωτικών. Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάζει σήμερα για την κρίση στη Συρία.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να καλέσουν τον πρόεδρο Άσαντ να παραιτηθεί, ίσως εντός της ημέρας, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσινγκτον, ενώ αναμένεται και η ΕΕ να πράξει το ίδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στο εξής επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις των Σύρων διπλωματών που υπηρετούν στην Ουάσινγκτον, ύστερα από παρόμοιο μέτρο που ανακοίνωσε η Δαμασκός στις αρχές του μήνα.

Εννιά ακόμη νεκροί στη Χομς

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες Σύρων ακτιβιστών, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος σκότωσαν εννέα ανθρώπους σε επιθέσεις στην πόλη Χομς την Τετάρτη.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και δύο διαδηλωτές που πυροβολήθηκαν από παραστρατιωτικούς, τους αποκαλούμενους σαμπίχα, μπροστά από το τζαμί Φατίμα της συνοικίας αλ-Ουάαρ μετά τη βραδινή προσευχή, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Χομς, η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Συρίας, απέχει 165 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό.

Συνολικά 24 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στη Συρία, ανακοίνωσε η Ένωση Συντονισμού της Συριακής Επανάστασης.