Αρχίζουν σήμερα στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αμβούργου οι εργασίες του σημαντικότερου συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) γιατα τελευταία τουλάχιστον 18 χρόνια.

Ads

Οι 1.001 σύνεδροι καλούνται, όπως είπε η απερχόμενη Πρόεδρος του κόμματος, Άγγελα Μέρκελ, «να χαράξουν την γραμμή που θα ακολουθήσει στο εξής η ηγετική ομάδα». Κυρίως όμως καλούνται να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα της γερμανικής κοινωνίας.

Λίγες ώρες πριν επιλεγεί ο νέος ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι «περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη ημέρα».

Η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν είναι οι μοναδικοί επίσημοι υποψήφιοι.  Στην διάρκεια του Συνεδρίου ωστόσο οι κανόνες αλλάζουν και μπορεί ο καθένας να είναι υποψήφιος, αρκεί να τον προτείνει τουλάχιστον ένας σύνεδρος.

Ads

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κανείς με ασφάλεια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Όπως σημειώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ακόμη και οι δημοσκοπήσεις που γίνονταν όλο αυτό το διάστημα κι έδιναν σαφές προβάδισμα στην Κραμπ-Καρενμπάουερ δύσκολα μπορούν να αξιολογηθούν, καθώς τον νέο ή τη νέα αρχηγό θα εκλέξουν οι σύνεδροι του κόμματος, όχι οι πολίτες που απαντούσαν στις έρευνες της κοινής γνώμης. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) θα μιλήσει η Άγγελα Μέρκελ, κάνοντας μια εμφάνιση που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, τόσο για την ίδια όσο και για τα στελέχη του κόμματός της. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και η αιτιολόγησή τους, ενώ οι επίδοξοι πρόεδροι του CDU θα απευθυνθούν για μια τελευταία φορά στους συνέδρους, οι οποίοι θα τους θέσουν κατόπιν ερωτήσεις. Στις 17:30 (ώρα Ελλάδος), εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, χωρίς τις αποχές, η διαδικασία θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά μεταξύ εκείνων οι οποίοι αναδείχθηκαν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι μυστική και σύμφωνα με τον κανονισμό του CDU, οι τοπικές οργανώσεις δεν δίνουν συστάσεις στα μέλη τους που συμμετέχουν στο Συνέδριο.

Εκτός από τους 1.001 συνέδρους, στην κεντρική αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου του Αμβούργου θα βρίσκονται σήμερα 1.000 επίσημοι προσκεκλημένοι και πάνω από 1.600 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, καθώς η αλλαγή ηγεσίας του CDU ανοίγει πιθανότατα και την διαδικασία ευρύτερων αλλαγών, ακόμη και στην Καγκελαρία.