Η ευρωζώνη έχει ένα… γερμανικό πρόβλημα υποστηρίζει σε άρθρο του στο Project Syndicate που δημοσιεύει το Βήμα, ο οικονομολόγος Φιλίπ Λεγκρέν που υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο από το 2011 έως το 2014. Τονίζει ότι ο μοναδικός αμετάκλητος κανόνας της ευρωζώνης αφορά το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας σε αυτή» και σημειώνει ότι ο «κανόνας» που απαγορεύει το κούρεμα του χρέους είναι εφεύρεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Ads

Ο Φιλίπ Λεγκρέν υποστηρίζει ότι επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης του 2008 η ευρωζώνη μοιάζει να έχει τα ίδια οικονομικά προβλήματα που είχε και η Ευρώπη της Μεγάλης Ύφεσης του 1930. Τονίζει ότι τα τεράστια πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών που έχει συσσωρεύσει η Γερμανία, παίζουν σημαντικό ρόλο στην κρίση και είναι εμπόδιο για την επίλυσή της. «Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας δεν ανακυκλώνεται πλέον στις χώρες του Νότου» εξηγεί και προσθέτει: «η χώρα «εξάγει» αποπληθωρισμό ενισχύοντας περαιτέρω την ευρωπαϊκή κρίση».

Για την γερμανική πρόταση περί Grexit, τονίζει ότι αποσταθεροποίησε την ευρωζώνη ενώ για το πρόγραμμα που επιβάλλεται στην Ελλάδα γράφει ότι τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν στη Γερμανία. «Η Γερμανία υποχρεώνει την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα αυξάνοντας τα όρια ηλικίας, ενώ εκείνη χαμηλώνει τα δικά της, επιμένει να μένουν ανοιχτά τα ελληνικά καταστήματα τις Κυριακές, παρότι τα γερμανικά είναι κλειστά» τονίζει.

Τέλος για την επιμονή Σόιμπλε να μην κουρευτεί το ελληνικό χρέος υποστηρίζει ότι «η Γερμανία έχει συνηθίσει να σπάει τους κανόνες χωρίς τιμωρία ή ακόμη και να εφευρίσκει καινούργιους». «Ο μοναδικός κανόνας της ευρωζώνης που υποτίθεται ότι θα ήταν απαραβίαστος αφορά το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας σε αυτή. Η Γερμανία όχι μόνο καταπάτησε αυτόν τον κανόνα, αλλά πρόσφατα ο Σόιμπλε εφηύρε έναν νέο, ότι η αναδιάθρωση χρέους απαγορεύεται στην ευρωζώνη» εξηγεί. 

Ads