Το νικάμπ αντιπροσωπεύει «άρνηση της γυναικείας προσωπικότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αχμαντ Ναζίφ, αναφερόμενος στις έντονες συζητήσεις που προκαλεί στη χώρα η ισλαμική ενδυματολογική παράδοση των γυναικών.

Ads

«Το νικάμπ (μανδύας που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια) είναι ένα θέμα που έχει προσλάβει μεγαλύτερη σημασία απ’ όσο αξίζει και αποτελεί άρνηση της προσωπικότητας της γυναίκας», είπε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα «ατομικής ελευθερίας, υπό την προϋπόθεση να μην προσβάλλει την ελευθερία των άλλων».

«Ορισμένοι το χρησιμοποιούν ως μέσον εξαπάτησης μέσα στα Πανεπιστήμια», πρόσθεσε.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν εκφράσει φόβους ότι το νικάμπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον πλαστοπροσωπίας, εξαπάτησης στη διάρκεια των εξετάσεων και παραπλάνησης των αρχών όσον αφορά τον εντοπισμό δραστών αξιόποινων πράξεων.

Ads

Στην Αίγυπτο οι γυναίκες στη μεγάλη πλειοψηφία τους φορούν το τζιχάμπ, μία μαντίλα που καλύπτει τα μαλλιά και τον λαιμό, αφήνει όμως ακάλυπτο το πρόσωπο. Όμως ο αριθμός των γυναικών που φορούν το νικάμπ σημειώνει τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση.