Άρματα μάχης εισέβαλαν στην πολιορκημένη πόλη Νάουα της νότιας Συρίας, που απέχει 60 χιλιόμετρα βορείως της Ντεράα, της πόλης απ’ όπου ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με ακτιβιστές. Η πόλη βρισκόταν επί τρεις εβδομάδες υπό πολιορκία. Παράλληλα, ο συριακός στρατός σταμάτησε με συρματοπλέγματα τους πρόσφυγες που διέφευγαν στο Λίβανο.

Ads

Οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα καθώς άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού μπήκαν στη Νάουα, μια πόλη 80.000 κατοίκων.

Στο μεταξύ, κάτοικοι των περιχώρων της Ντεράα υποστήριξαν ότι έχουν βρει δύο ομαδικούς τάφους που περιέχουν τα πτώματα 26 ανθρώπων. Οι συριακές αρχές, ωστόσο, διαψεύδουν το γεγονός, με τη συριακή κυβέρνηση να χαρακτηρίζει τις πληροφορίες περί ομαδικών τάφων «εκστρατεία υποκίνησης» κατά των αρχών που προσπαθούν να ελέγξουν το κύμα των κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Άσαντ.

Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, μετέδωσε ότι πέντε πτώματα έχουν εντοπιστεί κοντά στην Ντεράα.

Ads

Τέσσερις κάτοικοι της πόλης δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι χωρικοί επικοινώνησαν με την τοπική υπηρεσία πολιτικής προστασίας όταν βρήκαν δύο χωμάτινους τύμβους στα σταροχώραφα έξω από την παλιά πόλη της Ντεράα. Σκάβοντας εντόπισαν 22-26 πτώματα σε αποσύνθεση. Οι ισχυρισμοί των κατοίκων δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από άλλη πηγή αφού οι αρχές έχουν απαγορεύσει στους δημοσιογράφους των περισσότερων διεθνών μέσων ενημέρωσης να κάνουν ρεπορτάζ στη Συρία.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός τοποθέτησε σήμερα αγκαθωτά συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο για να εμποδίσει τους κατοίκους της περιοχής Ουάντι Χάλεντ να φύγουν, σύμφωνα με λιβανέζικη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. «Η ενέργεια αυτή του συριακού στρατού, που ελέγχει πλέον όλη την περιοχή του Ταλ Κάλαχ, σταμάτησε το κύμα των προσφύγων», είπε η πηγή αυτή. «Κανείς δεν πέρασε τα σύνορα σήμερα. Ακόμη και οι δρόμοι που χρησιμοποιούνται από λαθρεμπόρους είναι έρημοι», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσουν εννέα ψήφους για να περάσουν μια απόφαση καταδικαστική για τη Συρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα απειλούν ότι θα ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια πρόταση.

Συριακές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 700 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει την καταστολή της εξέγερσης χαρακτηρίζοντάς τη «βάρβαρη», ενώ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις σε ανώτατους Σύρους αξιωματούχους. Η Συρία επιρρίπτει την ευθύνη για τις βιαιότητες σε ένοπλες οργανώσεις που στηρίζονται από ισλαμιστές και «ξένες δυνάμεις».

Στο μεταξύ, υφυπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης και αντίπαλοι του συριακού καθεστώτος πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη στη Βιέννη υπό την αιγίδα του αυστριακού ακροδεξιού κόμματος FPÖ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του Καρλ-Χάιντς Γκρινστάιντλ. Θέμα της συζήτησης θα είναι η «ειρήνευση στη Συρία» υπό την «προοπτική της μετά Άσαντ εποχής».