Οχηματοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 τεθωρακισμένα άρματα μάχης και τουλάχιστον 70 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε σήμερα το μεσημέρι στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Δαμασκού, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Ads

«Σε κάθε φορτηγό επέβαιναν 20-30 στρατιώτες. Τα οχήματα κατευθύνονταν είτε βόρεια προς το Χομς είτε νότια προς την Ντεράα», είπε ο μάρτυρας που δήλωσε ότι είναι πρώην μέλος του συριακού στρατού.

Άλλοι μάρτυρες είπαν ότι από το πρωί άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο άκρο της πόλης Ραστάν και περίπου 15 χιλιόμετρα από τη νότια είσοδό της. Η Ραστάν βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Χομς. Ο στρατός κινητοποιήθηκε αφού απέτυχε η συνάντηση που είχαν τη νύχτα κάτοικοι της περιοχής με ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ που ζήτησε την παράδοση πολλών εκατοντάδων ανδρών.

Στο μεταξύ, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, που εισέβαλαν πριν από ένα 10ήμερο στην πόλη Ντεράα στη νότια Συρία, με σκοπό να καταστείλουν τη λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος, «πρακτικά έχουν ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις εκεί έχοντας εκπληρώσει σχεδόν όλους τους στόχους τους», δήλωσε αργά σήμερα στην κρατική τηλεόραση ένας εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων.

Ads

Η πόλη Ντεράα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νοτίως της Δαμασκού και έγινε το επίκεντρο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Ασάντ. Νεαροί, που έγραψαν σε τοίχους εχθρικά για το καθεστώς συνθήματα, διέρρευσαν στα ξένα ΜΜΕ ότι, «έτυχαν μεγάλης κακομεταχείρισης από τους στρατιωτικούς».

Σύμφωνα με τον Ουΐσαμ Ταρίφ, τον εκτελεστικό διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Insan, στην πόλη Ντεράα και στα περίχωρά της έγιναν συνολικά 891 συλλήψεις πολιτών, ένας αριθμός που αυξάνεται, όμως, σε 4.038, «εάν συνυπολογιστούν οι φερόμενοι ως “αγνοούμενοι” πολίτες». Η ηλικία, όσων συνελήφθησαν, κυμαίνεται μεταξύ 14 και 40 ετών, ανέφερε η ίδια πηγή.