Στους δρόμους βρέθηκαν για τη σημερινή «Ημέρα Ανυπακοής» οι Σύροι πολίτες διαδηλώνοντας ξανά και απαιτώντας την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ – Άσαντ και την αποφυλάκιση των εκατοντάδων συλληφθέντων. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην πόλη Τελ, βόρεια της Δαμασκού. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για τουλάχιστον 21 νεκρούς στις πόλεις Χομς και Χάμα, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Παράλληλα άρματα μάχης έχουν παραταχθεί στη Δαμασκό, όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν τις συνοικίες και στη πόλη Χομς. Στη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Σάιφ προχώρησε η μυστική αστυνομία.

Ads

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Όπως δήλωσε επίσης αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη Τελ υπάρχουν αρκετοί τραυματίες από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Στην πόλη Χομς τα άρματα μάχης παρατάχθηκαν στο κέντρο της πόλης και σε άλλες περιοχές ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας, χρησιμοποιώντας μεγάφωνα που είχαν τοποθετήσει σε φορτηγάκια, καλούσαν τους κατοίκους της πόλης που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις να πάνε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους «αν δεν θέλουν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν». Καλούσαν επίσης τους εμπόρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τους πολίτες να μην βγαίνουν έξω.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν πως τουλάχιστον 21 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στις πόλεις Χομς και Χάμα, μετά την προσευχή της Παρασκευής, την ίδια ώρα που η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδιδε ότι πέντε αστυνομικοί και στρατιώτες δολοφονήθηκαν από «εγκληματίες».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε στιγμιότυπα με Σύρους να διαδηλώνουν σε συνοικία της Δαμασκού και στη συνέχεια να τρέχουν φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της πτώσης του καθεστώτος. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η συγκέντρωση διαλύθηκε μέσα σε λίγα λεπτά μετά την εμφάνιση ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά. Σε άλλη συνοικία της πόλης διαδηλωτές ζητούσαν την απελευθέρωση των εκατοντάδων πολιτών που έχουν συλληφθεί.

Ads

Η μυστική αστυνομία της Συρίας συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ριάντ Σάιφ, ο οποίος έπαιρνε μέρος σε διαδήλωση εναντίον του καθεστώτος στην περιοχή Μιντάν στην κεντρική Δαμασκό, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κόρη του και ακτιβιστές.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να προχωρήσουν προς το κέντρο της Δαμασκού, 6 χιλιόμετρα μακριά, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στο κέντρα από τα προάστια.

Σύμφωνα με τον Ναζάτι Ταγιάρα, ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε πολλές συνοικίες της πόλης». Ακτιβιστές επισημαίνουν ότι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σε κάθε πόλη παρά τις απαγορεύσεις από τις αρχές, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως έχει συλληφθεί από τις μυστικές υπηρεσίες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ριάντ Σεΐφ σε συγκέντρωση στην κεντρική Δαμασκό.

Εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ζήτησε σήμερα από τους Σύρους «να απέχουν από κάθε καθιστική διαμαρτυρία και διαδηλώσεις» επισημαίνοντας «την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας και να βοηθήσουν τις αρχές να εκπληρώσουν τις αποστολές τους». Την ανακοίνωση μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

«Σήμερα είναι η Παρασκευή της ανυπακοής. Είναι ένα μήνυμα προς όλους που έχουν συναίσθηση της κατάστασης. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια μας. Για τούτα τα αγαθά αψηφούμε τον κόσμο» τονίζεται στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Η Συριακή Επανάσταση 2011» που δημιουργήθηκε από στελέχη της εξέγερσης και καλούσε τον κόσμο στους δρόμους.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα στην ανατολική Συρία ζητώντας δικαιώματα πολιτικής ελευθερίας.

Χιλιάδες κάτοικοι επαρχιακών πόλεων της νότιας Συρίας συνέρρευσαν σήμερα και σε πόλη που βρίσκεται κοντά στη Ντεράα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανατροπής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες. Οι χιλιάδες πολίτες, στους οποίους δεν επιτράπηκε η είσοδος στην πολιορκούμενη από άρματα μάχης εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες πόλη Ντεράα, συνέρρευσαν στην Τάφας, η οποία βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρώτης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πλατεία κοντά στο παλιό τέμενος της Τάφας, κρατώντας πανό στα οποία αναγράφεται η λέξη «φύγε».

Απόφαση για διεθνείς κυρώσεις ζητά η ΕΕ

Σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τις διεθνείς κυρώσεις που εστιάζονται, έμμεσα ή άμεσα, στο πρόσωπο του Σύρου προέδρου, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Η ΕΕ ζητά πάντως να ληφθεί απόφαση για τις κυρώσεις κατά του Άσαντ. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε έκκληση να ληφθεί σήμερα απόφαση για τις διεθνείς κυρώσεις που εστιάζονται, έμμεσα ή άμεσα, στο πρόσωπο του Σύρου προέδρου. Διπλωματικές πηγές πάντως ισχυρίζονται ότι το ζήτημα διχάζει τους 27.

«Ένα σημείο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη: η παρουσία, ή μη, του Μπασάρ αλ Άσαντ» στον κατάλογο των προσώπων που επηρεάζονται από τις πρόνοιες για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση έκδοσης βίζας, ο οποίος κατάλογος περιλαμβάνει δεκαπέντε ονόματα, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν. Μετά το πέρας της συνάντησης «αναμένεται μία τελική απόφαση για τον κατάλογο και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των κυρώσεων» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πρεσβευτές ήδη είχαν συμφωνήσει επί της αρχής για τις κυρώσεις που θα θεσπισθούν κατά της Συρίας, ιδιαίτερα το εμπάργκο στην πώληση όλων, επιφορτίζοντας τους ειδικούς να επεξεργασθούν τις λεπτομέρειες.