Τα τελευταία νέα περί «επιβεβαιωμένης έκρηξης» δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας να βρεθούν ζωντανοί οι 44 ναυτικοί, το πλήρωμα του υποβρυχίου «Σαν Χουάν» της Αργεντινής το οποίο αγνοείται εδώ και εννέα ημέρες. Aφενός είχαν οξυγόνο μόνο για επτά ημέρες και αφετέρου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σημειώθηκε έκρηξη στο σκάφος. Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι δήλωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας και οι ξένες δυνάμεις, που συνδράμουν, θα συνεχίσουν τις έρευνες για το υποβρύχιο, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος αναμένει πως το υποβρύχιο θα βρεθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ads

Οι συγγενείς και φίλοι των μελών του «Σαν Χουάν» ειδοποιήθηκαν ήδη ότι οι οικείοι τους «πιθανότατα είναι νεκροί», ενώ μηνύματα συμπαράστασης και θλίψης καταφθάνουν στη χώρα από όλον τον κόσμο.

Στα 44 μέλη του πληρώματος συγκαταλέγονται η πρώτη γυναίκα αξιωματικός σε υποβρύχιο, η Ελιάνα Μαρία Κραβτσικ, ο 25χρονος Λουίς Νιζ, ο οποίος τις επόμενες μέρες επρόκειτο να παντρευτεί και ο Φερνάντο Σαντίλι 35 ετών που πρόσφατα είχε γίνει πατέρας.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ήταν ο πρώτος που εξέφρασε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια» στην Αργεντινή.

Ads

Ενώπιον των οικογενειών των μελών του πληρώματος που περίμεναν στη ναυτική βάση Μαρ δελ Πλάτα το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες.

«Αυτήν τη στιγμή, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καμία ελπίδα ότι θα επιστρέψουν» είπε η Μαρία Βιγιαρεάλ, η μητέρα ενός ναυτικού, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σήμερα το πρωί.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι δήλωσε σήμερα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας και οι ξένες δυνάμεις, που συνδράμουν, θα συνεχίσουν τις έρευνες για το υποβρύχιο, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος αναμένει πως το υποβρύχιο θα βρεθεί εντός των επόμενων ημερών. Ανέφερε επίσης πως αξιώνει να διεξαχθεί μια «σοβαρή και εις βάθος» έρευνα προκειμένου να «μαθευτεί η αλήθεια» για το υποβρύχιο San Juan, με το 44μελές πλήρωμα.

«Αυτό που συνέβη πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας σοβαρής και ενδελεχούς έρευνας, που θα βοηθήσει στην εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων» με στόχο να μάθουμε «πώς σε ένα υποβρύχιο που (…) ταξίδευε σε εξαιρετικές συνθήκες σημειώθηκε, σύμφωνα με τις ένδειξεις που έχουμε, μια έκρηξη» τόνισε ο Μάκρι.

Όπως ανακοινώθηκε η Ρωσία που μετέχει στις προσπάθειες ανεύρεσης του υποβρυχίου, στέλνει ακόμη ένα αεροσκάφος, ενώ ήδη μεταφέρεται στο σημείο ερευνών θάλαμος διάσωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έρευνες γίνονται σε έκταση 480.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ορισμένοι συγγενείς κατηγορούν το Πολεμικό Ναυτικό ότι «καταδίκασε τους ναυτικούς επειδή τους έστειλε σε αποστολή με υποβρύχιο ηλικίας άνω των 30 ετών για το οποίο εκφράζονται υπόνοιες ότι δεν είχε συντηρηθεί όπως έπρεπε.

«Σκότωσαν τον αδελφό μου», φώναζε ένας άνδρας προς τους δημοσιογράφους ενώ αποχωρούσε από τη βάση με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Το υποβρύχιο είχε κατασκευαστεί το 1983 στη Γερμανία και πέρασε από διαδικασία συντήρησης το 2008 στην Αργεντινή.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ένα «ασυνήθιστο σήμα» που ελήφθη την 15η Νοεμβρίου από την περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο θα μπορούσε να υποδηλώνει έκρηξη. Το σήμα αυτό ανιχνεύτηκε από την Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) που διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης για να ελέγχει αν διεξάγονται μυστικές πυρηνικές δοκιμές.

Αναβιώνουν οι μνήμες του «Κουρσκ»

Στις 12 Αυγούστου του 2000, το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Κουρσκ» βρισκόταν στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Στις 07:47 ώρα Ρωσίας, σεισμογράφοι στη Νορβηγία κατέγραψαν δόνηση έντασης 2,2 Ρίχτερ και δύο λεπτά αργότερα κατεγράφη, από περισσότερους σεισμογράφους ανά τον κόσμο, δόνηση 4,2 Ρίχτερ.

Εννιά ολόκληρους μήνες μετά το δυστύχημα, είχαν ανασυρθεί μόλις 12 σοροί από τα 106 μέλη του πληρώματος. Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την ανέλκυση του «Κουρσκ», εν μέσω ανησυχίας για μόλυνση του περιβάλλοντος, μετά τις εκρήξεις στο υποβρύχιο. Αρχικά ο τότε επικεφαλής του ρωσικού ναυτικού ανέφερε πως το «Κουρσκ» συγκρούστηκε ενώ βρισκόταν «σε βάθος περισκοπίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters