«Αισιόδοξος» για το έργο των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, που έχει στόχο να τερματίσει τα αιματηρά επεισόδια που σημειώνονται τους τελευταίους δέκα μήνες στη χώρα, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ομάδας Σουδανός στρατηγός Μοχάμεντ Άχμεντ Μούσταφα αλ-Ντάμπι. Στο μεταξύ, η ημι-επίσημη ιστοσελίδα Syria-News, επικαλούμενη τον Ντάμπι, ανέφερε πως οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η κατάσταση σε ορισμένα τμήματα της πόλης Χομς είναι κακή, αλλά η αντιπροσωπεία δεν διαπίστωσε κάτι το ανησυχητικό.

Ads

 
«Μέχρι στιγμής οι συριακές αρχές είναι συνεργάσιμες, αλλά δεν θα δώσουμε λεπτομέρειες σχετικά με την έκθεσή μας στον Τύπο», δήλωσε στην εφημερίδα Al Hayat που εδρεύει στο Λονδίνο ο σουδανός στρατηγός Μοχάμεντ Άχμεντ Μούσταφα αλ-Ντάμπι, επικεφαλής της αποστολής.
 
Ο ίδιος είπε ότι συναντήθηκε με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ και ότι θα έχει συναντήσεις και με άλλους αξιωματούχους.
 
«Τα πράγματα δείχνουν καλά. Είμαι αισιόδοξος ότι θα κάνουμε θετικά βήματα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η αποστολή είναι η πρώτη του είδους στην ιστορία του Αραβικού Συνδέσμου.
 
Εν τω μεταξύ, ηημι-επίσημη ιστοσελίδα Syria-News, επικαλέστηκε τον Ντάμπι ο οποίος είπε ότι οι παρατηρητές που χθες Τρίτη επισκέφθηκαν την πόλη Χομς, συγκέντρωσαν υλικό «από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» για να το εξετάσουν. Όπως φέρεται να τόνισε ο επικεφαλής των παρατηρητών, η κατάσταση σε ορισμένα τμήματα της πόλης Χομς είναι κακή, αλλά η αντιπροσωπεία δεν διαπίστωσε κάτι το ανησυχητικό.
 
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ντάμπι, οι παρατηρητές θα μεταβούν απόψε το βράδυ στην Ντεράα (στο Νότο), στην Ιντλεμπ και την Χάμα (στο Βορρά), καθώς και σε μια περίμετρο 50 με 80 χιλιομέτρων γύρω από τη Δαμασκό.
 
Το κυριότερο έργο των παρατηρητών είναι να επιτηρήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας του Αραβικού Συνδέσμου που ζητεί την απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές και την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν στις ταραχές.
 
Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συριακές δυνάμεις καταστολής που βάλουν εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τα μέσα Μαρτίου όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Πάντως, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα το συριακό καθεστώς ότι μετέφερε πολλούς κρατούμενους σε περιοχές όπου δεν έχουν πρόσβαση οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα.
 
Οι συριακές αρχές μετέφεραν εκατοντάδες κρατούμενους σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις οποίες απαγορεύεται να εισέλθουν οι παρατηρητές, τόνισε η οργάνωση, πιέζοντας τον Αραβικό Σύνδεσμο να απαιτήσει «απόλυτη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις, όπως ορίζεται στη συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας».
 
«Η συριακή κυβέρνηση έδειξε ότι δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε προκειμένου να εμποδίσει τον ανεξάρτητο έλεγχο της καταστολής την οποία εφαρμόζει. Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να αντιδράσει σε αυτό το τέχνασμα και να επιμείνει στο να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους κρατούμενους», γράφει η Σάρα Λι Γουίτσον, διευθύντρια της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.
 
Μέλος των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στην Χομς, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, αποκάλυψε στο Παρατηρητήριο ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο διευθυντής μιας φυλακής της πόλης διέταξε τη μεταφορά κρατουμένων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, 400 ως 600 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλα κέντρα κράτησης, στα οποία οι διεθνείς παρατηρητές δεν έχουν πρόσβαση. Ανάμεσα στα κέντρα αυτά είναι μια στρατιωτική εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων στο Ζαϊντάλ, στα περίχωρα της Χομς. Η μαρτυρία αυτή συμπίπτει με άλλες που συγκέντρωσε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Τέσσερις νεκροί στρατιώτες στη Ντεράα
 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ακόμη πως 4 στρατιώτες του τακτικού συριακού στρατού σκοτώθηκαν και 12 τραυματίσθηκαν σήμερα σε ενέδρα που έστησαν λιποτάκτες στην επαρχία Ντεράα (νότια Συρία), κοιτίδα της αμφισβήτησης κατά του συριακού καθεστώτος.
 
Οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους λιποτάκτες έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς (κέντρο) και Ντεράα (νότια).
 
Τουλάχιστον 27 στρατιώτες και μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου στη διάρκεια μαχών με λιποτάκτες στην ίδια επαρχία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στις 20 Δεκεμβρίου, περίπου 100 λιποτάκτες σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από τον τακτικό συριακό στρατό στη διάρκεια συγκρούσεων στην επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, πάντα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.