Αντεγκλήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο, έχει προκαλέσει το νέφος στάχτης που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας και καθήλωσε για μια εβδομάδα τα αεροπλάνα μεγαλώνοντας τις οικονομικές «πληγές» του κλάδου των αερομεταφορών.

Ads

Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν τώρα αποζημιώσεις από τις κυβερνήσεις, τις οποίες κατηγορούν για κακή διαχείριση της κρίσης και τονίζουν πως η τελευταία εβδομάδα ήταν η χειρότερη στην ιστορία των αερομεταφορών, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επιστήμονες από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να απαγορεύσουν τις πτήσεις, καθώς πράγματι συνέτρεχαν λόγοι ασφάλειας.

Η Ryanair συμφώνησε σήμερα να σταματήσει να αγνοεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να καταβάλλει ολόκληρες τις αποζημιώσεις στους επιβάτες της που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω της τέφρας.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη επιστρέφει σήμερα σε κανονικές συνθήκες, σχεδόν στο σύνολο της. Στο μεταξύ, χάος επικρατεί στα αεροδρόμια ανά την Ευρώπη, όπου χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν ξεμείνει στα αεροδρόμια, αδημονούν να το ταξίδι προς τον προορισμό τους.

Ads

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, αναμένεται 22.500 πτήσεις, ή το 80% να πραγματοποιηθούν σήμερα σε σχέση με τις 28.000 που θα είχαν προγραμματιστεί υπό κανονικές συνθήκες. Ολόκληρος σχεδόν ο εναέριος χώρος της Ευρώπης κάτω των 20.000 ποδιών είναι διαθέσιμος, με περιορισμούς σε ορισμένες μόνο περιοχές όπως η Φινλανδία και κάποια τμήματα της βόρειας Σκοτίας, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Ανοιχτός είναι ο εναέριος χώρος της Νορβηγίας. Σύμφωνα με την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Φινλανδίας Finavia το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας Ελσίνκι-Βάνταα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι αύριο βράδυ. Οι αεροπορικές συγκοινωνίες έχουν εξομαλυνθεί πλήρως στην Ολλανδία σήμερα, με εξαίρεση κάποιες πτήσεις προς τις Σκανδιναβικές χώρες, ανακοίνωσε η ολλανδική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

«Κακές αποφάσεις»

Έξι μέρες μετά το χάος που προκάλεσε η έκρηξη του Ισλανδικού ηφαιστείου Eyjafjallajokull, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), υπολογίζει την οικονομική ζημιά των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών στα 1,7 δις δολάρια. «Για ένα κλάδο που κατέγραψε απώλειες της τάξης των 10δις δολαρίων πέρυσι και προβλέπεται να καταγράψει απώλειες 3 περίπου δις φέτος, η κρίση αυτής της εβδομάδας ήταν καταστροφική», λέει ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ Giovanni Bisignani. «Ο εναέριος χώρος της Ευρώπης έκλεισε με βάση θεωρητικά μοντέλα κι όχι με βάση τα δεδομένα», προσθέτει για να κατηγορήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για κακή λήψη αποφάσεων και να τις καλέσει να αποζημιώσουν τις εταιρείες.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ζητούν επίσης αλλαγές των κανόνων της ΕΕ έως προ την αποζημίωση των επιβατών. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι επιβάτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα σε περίπτωση ακύρωσης να αποζημιωθούν για ολόκληρο το αεροπορικό τους εισιτήριο, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Σε αντίθετη περίπτωση η αεροπορική εταιρεία οφείλει να τους προσφερθεί εναλλακτικό τρόπο για να φτάσουν στον προορισμό τους και να τους πληρώσει τα έξοδα διαμονής.

Τις κατηγορίες αντικρούουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δηλώνουν ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι πάνω από το κέρδος.

Κανονικά λειτουργούν τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Πλήρως έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, καθώς για σήμερα, Πέμπτη, δεν υπάρχει καμία ακύρωση πτήσης.