Οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να καταβάλλουν το ποσό των 657.5 εκατ. Δολαρίων σε χιλιάδες μέλη των σωστικών αλλά και των συνεργείων καθαρισμού που εργάστηκαν στο Ground Zero, τα ερείπια του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου μετά τις επιθέσεις της 11ης Σπετεμβρίου του 2001.

Ads

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης και καθαρισμού στα ερείπια του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου δηλώνουν ότι υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους από την σκόνη που προκάλεσε η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων. Τουλάχιστον το 95% των 10.000 εναγώντων θα πρέπει να εγκρίνει τον διακανονισμό αυτό με τις αρχές της Νέας Υόρκης, προκειμένου αυτός να τεθεί σε ισχύ.

Οι πόροι θα συγκεντρωθούν από ένα ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενο ταμείο ασφαλείας, με περίπου 1 δισ. δολάρια, που ελέγχει ο Δήμος της Νέας Υόρκης. Ένας κριτής που θα επιλέξουν οι συνήγοροι των εμπλεκόμενων στην υπόθεση θα αποφασίσει για την εγκυρότητα της κάθε μήνυση και το κατά πόσο δικαιούται αποζημίωση.

Η συμφωνία αυτή ακολουθεί μια μακρά δικαστική μάχη αλλά πρέπει ακόμα να εγκριθεί από δικαστή και να συμφωνήσουν οι διεκδικητές αποζημίωσης. Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, αποκάλεσε τον διακανονισμό μια «δίκαιη και λογική απόφαση σε μια πολύπλοκη σειρά περιστάσεων».

Ads

Πηγή: BBC