Η ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ, που ερευνούσε τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στον συριακό εμφύλιο, αποχώρησαν από τη Δαμασκό έχοντας ολοκληρώσει την έρευνά τους, που διήρκεσε τέσσερις ημέρες. Όπως ανακοινώθηκε ενδέχεται να χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η ανάλυση των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί και να παρουσιαστεί το αποτέλεσμα της έρευνας. Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που μετά την ήττα του Ντέιβιντ Κάμερον στο βρετανικό κοινοβούλιο, παρέμεινε με μόνο «πρόθυμο» τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως «αν και δεν έχει λάβει τελική απόφαση για την Συρία, η επίθεση με τα χημικά όπλα δεν θα μείνει αναπάντητη».

Ads

 
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως οι επιθεωρητές θα επιστρέψουν στη Συρία για να ερευνήσουν παλαιότερες καταγγελίες και από τις δύο πλευρές για χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο γγ του ΟΗΕ αναμένεται να έχει μια πρώτη αναφορά από τους επιθεωρητές για τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σύμφωνα με την συριακή κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τόνισε ότι δεν πρόκειται η Δαμασκός να δεχθεί οποιοδήποτε πόρισμα πριν την επίσημη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Επιπλέον ζήτησε από τον Μπαν Γκι Μουν να ερευνήσει ο ΟΗΕ τις τοποθεσίες στις οποίες Σύροι στρατιώτες εκτέθηκαν σε νευροπαραλυτικά αέρια, τα οποία όπως καταγγέλλει η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησαν οι αντικαθεστωτικοί.
 
Οι ΗΠΑ, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, επανέλαβαν την βεβαιότητά τους πως η χρήση χημικών έχει γίνει αποκλειστικά από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο Τζον Κέρι υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή πως «το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα όχι μόνο στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.429 άνθρωποι, αλλά και σε προηγούμενες επιθέσεις κοντά στην ίδια περιοχή». «Ξέρουμε πού και πότε χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα», είπε, χαρακτηρίζοντας τον Άσαντ «αλήτη» και «δολοφόνο που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος». Σημείωσε, δε, ότι το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ μπορεί «μόνο να δείξει εάν έγινε χρήση χημικών όπλων και όχι το ποιος τα χρησιμοποίησε».
 
Οι ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον για στρατιωτική δράση κατά της συριακής κυβέρνησης προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτες τέτοιες απειλές». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις ΗΠΑ να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ σημειώνοντας πως «δεδομένης της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση που θα παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ –και δεν έχει σημασία πόσο περιορισμένη θα είναι- θα ήταν μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε τις προοπτικές για μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της συριακής κρίσης, οδηγώντας σε ένα νέο γύρο αιματηρών συγκρούσεων», επισήμαεν ο Αλεξάντερ Λουκασεβιτς.
 
Σημειώνεται πως μετά την ήττα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με την απόρριψη από το κοινοβούλιο της πρότασής τους για στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας ο «Συνασπισμός των Προθύμων» έχασε το δεύτερο πιο «πρόθυμο». Πλέον ο στενότερος υποστηρικτής των ΗΠΑ είναι η Γαλλία, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με σημαντικότερες τις Γερμανία και Ιταλία, έχουν επισημάνει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε δράση εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Με δεδομένη την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, λόγω του σινορωσικού βέτο, οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους δράσης αλλά και νέους συμμάχους για την «περιορισμένης κλίμακας» επίθεσή τους.