Σχέδιο για σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Γερμανία, το οποίο καταστρώθηκε στο Πακιστάν, αποτράπηκε από τις μυστικές υπηρεσίες, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο πηγές της υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ads

Σύμφωνα με το δίκτυο, ταυτόχρονες επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο και σε μεγάλες γαλλικές και γερμανικές πόλεις. Όπως διευκρινίζεται, αν και ο σχεδιασμός βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, οι επιθέσεις δεν θα ήταν άμεσες.

Αντάρτες με έδρα το Πακιστάν που σχεδίαζαν τις επιθέσεις αυτές βρίσκονταν για αρκετό καιρό υπό παρακολούθηση, επισημαίνει το Sky, σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση αυτή «είχε σχέση με την αλ Κάιντα και πολύ πιθανόν με τους ταλιμπάν». Πρόκειται «για το σοβαρότερο σχεδιασμό επιθέσεων που έχει κάνει η αλ Κάιντα τα τελευταία χρόνια», υποστηρίζει το BBC.

Σύμφωνα με πηγές της υπηρεσίας πληροφοριών, τις οποίες επικαλείται το Sky News, οι επιθέσεις θα ήταν ανάλογες με αυτές της Βομβάης, τον Νοέμβριο του 2008, όταν ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε πολλούς στόχους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 163 άνθρωποι.

Ads

Από την πλευρά του το αμερικανικό ABC, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ, τόνισε χθες πως και η χώρα ήταν ανάμεσα στους πιθανούς στόχους. Το τηλεοπτικό δίκτυο επισημαίνει πως ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ενημερωθεί για τις απειλές, που ο αξιωματούχος έκρινες ως “αξιόπιστες”.

Το σχέδιο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη αποκαλύφθηκε χάρη στη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Sky News.

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αστυνομικές πηγές φέρονται να σημείωσαν πως οι πληροφορίες για τις τρομοκρατικές απειλές βασίζονται στα αποτελέσματα της ανάκρισης ενός κατοίκου της Γερμανίας που θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες, συνελήφθη στο τέλος του καλοκαιριού όταν προσπαθούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη και κρατείται στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το ABC, οι επιθέσεις θα είχαν “οικονομικούς” και “εύκολους” στόχους. Όταν έγινε γνωστό το σχέδιο αυτό, ο αμερικανικός στρατός προσέφερε τη βοήθειά τους στους ευρωπαίους συμμάχους για να εντοπιστούν στο Πακιστάν, οι οργανωτές των επιθέσεων, επισήμανε το Sky News.

Την περασμένη Τετάρτη, η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο τόνισε ενώπιον της Γερουσίας ότι οι χώρες της Δύσης απειλούνται από “αυξημένη δραστηριότητα” ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων. Η Wall Street Journal αποκάλυψε σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι η κλιμάκωση των επιδρομών των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών της CIA στα προπύργια των ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν -είκοσι εντός του Σεπτεμβρίου- έχει ως στόχο την ματαίωση επιθέσεων στην Ευρώπη.
Οι επιδρομές, σύμφωνα με ορισμένα αμερικανικά και πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, άρχισαν το 2004 στο βορειο-δυτικό Πακιστάν, αλλά από τον Αύγουστο του 2008 έχουν γίνει πολύ συχνές και σχεδόν καθημερινές από τις 3 Σεπτεμβρίου. Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά μίας τρομοκρατικής συνωμοσίας», αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο προσπάθειας ματαίωσης τρομοκρατικού σχεδίου εναντίον ευρωπαϊκών στόχων, η CIA έχει εντείνει τις επιδρομές με πυραύλους εναντίον ισλαμιστών μαχητών στις πακιστανικές ζώνες των φυλών». Η Wall Street Journal, η οποία επικαλείται αμερικανούς «εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχους» δεν αναφέρει τίποτε για το είδος της τρομοκρατικής απειλής, εξηγώντας μόνο ότι θα στρεφόταν εναντίον πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Κίνδυνος για παραβίαση δικαιωμάτων των “υπόπτων για τρομοκρατία” στην Αγγλία

Ενδεχόμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκύπτει από τις νέες οδηγίες προς τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για το χειρισμό υπόπτων για τρομοκρατία, προειδοποιεί οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο λόγος για τις οδηγίες τις οποίες δημοσίευσε τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση Cameron, μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής επίσημης έρευνας για συνυπευθυνότητα Βρετανών αξιωματούχων στην κακομεταχείριση υπόπτων τρομοκρατικών ενεργειών τους οποίους η χώρα είχε εκδώσει στο εξωτερικό.

Στις οδηγίες καθορίζεται το πλαίσιο που καλούνται να ακολουθήσουν οι αξιωματούχοι κατά την ανάκριση των υπόπτων και την υποβολή αιτήματος για κράτηση τους σε κέντρα κράτησης εκτός της χώρας. Υπογραμμίζεται, συγκεκριμένα, ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να ανακρίνουν ή να ζητούν πληροφορίες από τους υπόπτους σε περίπτωση που «γνωρίζουν ή πιστεύουν» ότι πρόκειται να υποβληθούν σε βασανιστήρια.

Από τις οδηγίες αυτές οι αξιωματούχοι ενδεχομένως να συμπεράνουν ότι δεν κινδυνεύουν με παραπομπή στη δικαιοσύνη, σημειώνει η οργάνωση «Equality and Human Rights Commission», σε επιστολή της στον Βρετανό πρωθυπουργό, απειλώντας παράλληλα με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Από τη μεριά της η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι εν λόγω οδηγίες δεν έρχονται σε αντίθεση με την εγχώρια και διεθνή νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι στην επιτροπή αυτή έχει ανατεθεί από το ίδιο το Βρετανικό κοινοβούλιο η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και η ίδια έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι καλωσορίζει κάθε κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το επίμαχο θέμα παραβίασης των δικαιωμάτων των προς έκδοση κρατουμένων.

Παρόλα αυτά, έχει «σοβαρές αμφιβολίες» σχετικά με τη νομιμότητα των οδηγιών αυτών και καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλιώς θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.