O Πιτ Μπούτιτζιτζ, διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών, αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ads

Συνοδευόμενος από τον σύζυγό του, εμφανώς συγκινημένος, ο 38χρονος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα (μεσοδυτικές ΗΠΑ), βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, τόνισε σε ομιλία του στην πόλη του ότι ο «δρόμος» του προς το χρίσμα έχει «κλείσει», μετά την οδυνηρή ήττα που υπέστη στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, όταν κατέλαβε την τέταρτη θέση, και προηγουμένως στη Νεβάδα, όταν είχε αναδειχθεί τρίτος.

Η εγκατάλειψη του Μπούτιτζιτζ ήταν κεραυνός εν αιθρία για αρκετούς στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, δύο ημέρες πριν από τη «Σούπερ Τρίτη», στην οποία διεξάγονται ταυτόχρονα εσωκομματικές ψηφοφορίες σε 14 πολιτείες.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτό το στάδιο της κούρσας, ο καλύτερος τρόπος να μείνουμε πιστοί στους στόχους μας είναι να αποσυρθούμε και να βοηθήσουμε να ενωθεί το κόμμα μας και η χώρα μας», είπε ενώπιον των υποστηρικτών του, κάνοντας λόγο για τη «στιγμή της αλήθειας».

Ads

Σύμβουλος του Μπούτιτζετζ δήλωσε πως αποσύρεται για να αποφύγει το ενδεχόμενο να βοηθήσει τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, εκρπόσωπο της ριζοπσπαστικής πτέρυγας των Δημοκκρατικών και φαβορί για το χρίσμα, να κερδίσει την κούρσα αποσπώντας ψήφους από τον Τζο Μπάιντεν.