Χιλιάδες Αιγύπτιοι πολίτες παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, παρά την υπόσχεση του στρατού ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και οι προεδρικές στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Περισσότερα από 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες, στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων αστυνομικών-διαδηλωτών.

Ads

 

Οι διαδηλωτές απορρίπτουν τις υποσχέσεις του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου και ζητούν την παραίτηση του επικεφαλής, στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουι, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2012 -αρχικά το Συμβούλιο είχε πει ότι οι προεδρικές εκλογές δεν θα γίνονταν πριν από τα τέλη του 2012 ή ακόμα και το 2013.

Παραμένουν δε στην πλατεία παρά την καταστολή, με κεντρικό σύνθημα: «Δεν φεύγουμε εμείς να φύγει αυτός».

Ads

«Ο Ταντάουι είναι πιστό αντίγραφο του Μουμπάρακ. Είναι ο Μουμπάρακ με στρατιωτική στολή» είπε ο Αχμεντ Μαμντούχ, ένας 35χρονος λογιστής.

«Μια δεύτερη επανάσταση» είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Αλ Ακμπάρ. «Το πιο επικίνδυνο που μπορεί να συμβεί είναι η επιδείνωση της σχέσης μεταξύ του λαού και του στρατού» προειδοποιεί η εφημερίδα.

Πάνω από τριάντα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των βιαίων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει, εδώ και τέσσερις ημέρες, ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία και έχουν επεκταθεί σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Το υπουργείο Υγείας της χώρας, κάνει λόγω για 30 νεκρούς ενώ το πρακτορείο Reuters για 37.

Δύο ακόμη άτομα σκοτώθηκαν εχθές στο Κάϊρο, απ΄ όπου άρχισαν οι συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να συγκρούονται με την αστυνομία κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, σημείο εκκίνησης των συγκρούσεων. Εν τω μεταξύ, ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα στην Αλεξάνδρεια, σε συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αλ Αχράμ, ένα βρέφος 9 μηνών πέθανε από ασφυξία στην πόλη Τάντα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βρέφος βρισκόταν μαζί με τη μητέρα του κοντά στη Διεύθυνση Ασφαλείας της πόλης Τάντα, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να εμποδίσει τους διαδηλωτέςνα εισβάλουν στο κτίριο.

Τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει διαδηλώσεις και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ αυτοί από την πλευρά τους καταγγέλουν τη χρήση πραγματικών πυρών.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν πριν από τα τέλη του Ιουνίου στην Αίγυπτο κατήγγειλε τη «σφαγή» που διαπράττεται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

«Δακρυγόνα που περιέχουν παραλυτικά αέρια και πραγματικές σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν κατά των πολιτών στην πλατεία Ταχρίρ. Αυτό είναι σφαγή» δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter.