Δεν αποδέχτηκε το “μπλοκ” των 15 χωρών της ΕΕ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) την πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ένωσης να καταλήγει σε πλήρες αδιέξοδο.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε την Τρίτη, έβαζε τον πήχη για την επιβολή τητου πλαφόν στα 275 ευρώ ανά ΜWh, προϋποθέτοντας επί της ουσίας υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής – 118 ευρώ ανά MWh –  και επιπλέον συνοδευόταν και από «ρήτρα LNG»: Η επιβολή του πλαφόν προϋπέθετε η τιμή του φυσικού αερίου όχι μόνον να ξεπεράσει για τουλάχιστον 15 μέρες τα 275 ευρώ αλλά να είναι και κατά 58 υψηλότερη από εκείνη του υγροποιημένου αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω όροι τόσο αυστηροί, ώστε ακόμη και κατά την ιστορική κορύφωση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου τον Αύγουστο, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί.

Βέτο από Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο, Βουλγαρία

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι εκπρόσωποι  Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας και Ελλάδας εξέφρασαν την κοινή θέση τους να μη δώσουν το πράσινο φως στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού.

Τελικά, κατάφεραν να περάσουν το βέτο, με την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, να το επιβεβαιώνει, καθώς, αφού μίλησαν τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι ολων των χωρών, αναβλήθηκε η αποδοχή του σημερινού κανονισμού για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης, ώστε να υιοθετηθούν ταυτόχρονα στο επόμενο έκτακτο συμβούλιο υπουργών που πιθανότατα τοποθετείται στις 13 Δεκεμβρίου.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τίποτα όσο δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα», είχε σημειώσει νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, προϊδεάζοντας για τις επερχόμενες εξελίξεις.

“Κακόγουστο αστείο” η πρόταση της Κομισιόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους υπουργούς που έφταναν από το πρωί για την σύνοδο στις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν την πρόταση της Κομισιόν ως ένα κακόγουστο αστείο.

Από τη μεριά του, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι ένα πλαφόν στα 150-200 ευρώ/MWh είναι “ρεαλιστικό”. “Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και, ως εκ τούτου, να μειώσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα”, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Νωρίτερα, επί του ζητήματος είχε τοποθετηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέροντας: “Είναι αυτονόητο ότι καθόλου δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για τα 275 ευρώ. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αυτό είναι αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας Εμεις θα επιμείνουμε στην πρόταση μας. Να μη χαθεί άλλος χρόνος και να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της Ευρώπης”

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο είναι “αστεία”, δήλωσε από τη μεριά της η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα.

“Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (…) δεν λέει με σαφήνεια αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Βαν ντερ Στράτεν προσερχόμενος στις συνομιλίες.

Η Μάλτα ήταν επίσης δυσαρεστημένη με το προτεινόμενο πλαφόν, με την υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μίριαμ Ντάλι να λέει ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός το καθιστούν “σχεδόν αδύνατο”.

Η Εσθονός υπουργός ήταν η μόνη που δήλωσε ότι το σχέδιο είναι “οκ λίγο πολύ” ως προσωρινό μέτρο και μόνο για την αντιμετώπιση των ακραίων αυξήσεων των τιμών και όχι ως μόνιμη λύση. “Η Ευρώπη πρέπει να εξακολουθεί να είναι μια ελκυστική αγορά φυσικού αερίου”, δήλωσε η Ρίινα Σικούτ, “Οποιαδήποτε μέτρα για τα ορυκτά και το φυσικό αέριο δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε οικονομικά προσιτή ενέργεια που έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Και αυτή είναι η ανανεώσιμη ενέργεια”.