Το τελεσίγραφο του στρατού με το οποίο η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει 48 ώρες προθεσμία να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού απέρριψε ο Πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Η στάση του αυτή έρχεται να κλιμακώσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κάιρο από την Κυριακή όταν εν μέσω διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 800 τραυματίστηκαν. Μέχρι στιγμής τέσσερις υπουργοί έχουν παραιτηθεί, ενώ σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΕΝΑ, τα ξημερώματα της Τρίτης δήλωσε την παραίτησή του και ο υπουργός Εξωτερικών. Ακόμη και σήμερα, πάντως, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ ζητώντας την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία. Ο αριθμός τους είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να σχολιαστεί ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά από εκείνες του 2011, που οδήγησαν στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ads

 
Ο Μόρσι διαμήνυσε ότι έχει τα δικά του σχέδια για «εθνική συμφιλίωση» και ότι πιστεύει πως η δήλωση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, κατά την οποία δινόταν προθεσμία 48 ωρών στην κυβέρνηση να συναινέσει στα αιτήματα του λαού «μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και συνεπώς είναι επικίνδυνη κίνηση».
 
«Η προεδρία επιβεβαιώνει ότι κινείται προς την πορεία που είχε προσχεδιάσει για μια ολοκληρωμένη εθνική συμφιλίωση… σε απάντηση στον αιγυπτιακό λαό και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε δηλώσεις, οι οποίες εμβαθύνουν το διχασμό μεταξύ των πολιτών», ανακοίνωσε το Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαι μέρος αυτής της επανάστασης γιατί το καθεστώς είναι χειρότερο από το προηγούμενο», δηλώνει στο democracynow ένας διαδηλωτής. «Τουλάχιστον τότε δεν είχαμε τα σημερινά προβλήματα: είχαμε νερό, ρεύμα και καύσιμα. Πρέπει να φύγει και να μας αφήσει να διαλέξουμε κάποιον άλλο. Αυτή την φορά πρέπει να διαλέξουμε σωστά», συνεχίζει.

Αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο σύμφωνα με τον ανταποκριτή του democrasynow, Σαρίφ Αμπντελ Κουντους, είναι η απόδειξη της αλλαγής στην πολιτική ζωή της χώρας. «Βλέπουμε διαρκώς την κόντρα μεταξύ της επαναστατικής και της συμβατικής πολιτικής. Και μια έκρηξη της επαναστατικής πολιτικής είναι αυτό που είδαμε την Κυριακή», εξηγεί.
 
Κατά τον ανταποκριτή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν τους διαδηλωτές καθώς εδώ και αρκετούς μήνες μιλούσαν για κακώς κείμενα δίνοντας τροφή σε αντικυβερνητικά αισθήματα. Την ίδια στιγμή, ανάμεσα στους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ υπάρχει ένα αυξανόμενο αντιαμερικανικό αίσθημα λόγω των κινήσεων που κάνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή για να απωθήσουν επιθέσεις προς το Ισραήλ.
 
Όμως, ο Μοχάμεντ Μόρσι μετά το τελεσίγραφο του στρατού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Ο τελευταίος κατόπιν της συζήτησης κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση καθώς εκτιμά ότι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο θα έχουν αντίκτυπο στις εξελίξεις για τις γύρω χώρες.
 
Νέο λουτρό αίματος;
 
Εκτιμώντας τις εξελίξεις πολλοί φοβούνται ότι υπάρχει ο κίνδυνος η διεθνής κοινότητα να γίνει μάρτυρας ενός νέου λουτρού αίματος στην αιγυπτιακή πλατεία καθώς κανένας δεν φαίνεται να προτίθεται να κάνει ένα βήμα πίσω.
 
Ο απεσταλμένος του Euronews στην Αίγυπτο μετέδωσε πως «προστασία της νομιμότητας και αυτοσυγκράτηση είναι το μήνυμα των διαδηλωτών εδώ. Την ίδια ώρα όμως τονίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αναλόγως των εξελίξεων».
 
Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο παρείσφρησης ενόπλων στις τάξεις των ειρηνικών διαδηλωτών εξέφρασε και το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ, θεσμός σεβάσμιος στον μουσουλμανικό κόσμο.
 
Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας.
 
Παράλληλα, αφού συγκέντρωσε 22 εκατομμύρια υπογραφές ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι, τον οποίο κατηγορεί για αυταρχισμό και για την παράδοση της χώρας στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το κίνημα Τάμαροντ έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα το απόγευμα στον Μόρσι για να εγκαταλείψει την εξουσία. Σε περίπτωση άρνησής του, απειλεί με την έναρξη «εκστρατεία απόλυτης πολιτικής ανυπακοής».