Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε εκ νέου χθες Δευτέρα την θέση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για μία ειρηνευτική συμφωνία για τη Μέση Ανατολή, που θα βασίζεται στα «αδικαιολόγητα» σύνορα της χώρας του 1967. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ καθώς και ότι ο στρατός του Ισραήλ προχώρησε στη σύλληψη μιας 80χρονης, μητέρας στελέχους της Χαμάς.

Ads

Μιλώντας στο ισχυρότερο φιλοισραηλινό λόμπι της Ουάσινγκτον, την Αμερικανο-Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), ο Νετανιάχου είπε ότι σχεδιάζει να περιγράψει σήμερα σε ομιλία του στο Κογκρέσο το δικό του όραμα για μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα, (η ειρήνη) πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια στο Ισραήλ κι επομένως το Ισραήλ δεν μπορεί να επιστρέψει στα αδικαιολόγητα σύνορα του 1967», είπε ο Νετανιάχου.

Καρδιακή προσβολή υπέστη ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Ads

Καρδιακή προσβολή υπέστη ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάλαμ Φάγιαντ, την Κυριακή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ αλλά η κατάστασή του είναι σταθερή, όπως ανακοίνωσε απόψε εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Ο κ.Φάγιαντ βρισκόταν στο Όστιν του Τέξας για να παρακολουθήσει την αποφοίτηση του γιου του από το πανεπιστήμιο όταν αισθάνθηκε “έντονο πόνο”, είπε ο εκπρόσωπος Γάσαν Χατίμπ από τη Ραμάλα. Σήμερα ο Φάγιαντ υποβλήθηκε σε καρδιακό καθετηριασμό στο Ιατρικό Κέντρο Σέτον του Όστιν όπου νοσηλεύεται. Η κατάστασή του κρίνεται σταθερή.

Σύλληψη 80χρονης από το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σήμερα, κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, την 80χρονη μητέρα ενός ηγετικού στελέχους της Χαμάς, του Σάλαχ Αρούρι, ο οποίος ζει εξόριστος στη Συρία, όπως έγινε γνωστό από συγγενείς της και από πηγές της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας. Η 80χρονη Αϊσά Σάλαχ Γιούσεφ συνελήφθη τη νύχτα κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στο σπίτι της στην κοινότητα Αρούρα, σύμφωνα με την αδελφή του Αρούτι, Τζαμίλα Μοχάμαντ Γιούσεφ.

“Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό και μέχρι τώρα δεν ξέρουμε πού βρίσκεται”, είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας της μητέρας της είναι κακή. Ο ισραηλινός στρατός, που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι προσπαθεί να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Η Χαμάς, με ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Δαμασκό, καταδικάζει τη νυχτερινή επιχείρηση και τη σύλληψη της ηλικιωμένης. “Αυτή η βάρβαρη σιωνιστική ενέργεια είναι (…) μια απέλπιδα προσπάθεια τρομοκράτησης της οικογένειας Αρούρι”, καταγγέλεται στην ανακοίνωση με την οποία καλούνται οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ για να απελευθερωθεί η 80χρονη.

Ο Σάλαχ Αρούρι, που θεωρείται ηγετικό στέλεχος του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, εξέτισε ποινή 15 ετών κάθειρξης σε ισραηλινή φυλακή και απελευθερώθηκε το 2007 αλλά συνελήφθη και πάλι τρεις μήνες αργότερα. Ο δικηγόρος του διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές που τον άφησαν ελεύθερο πέρσι υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοριστεί.