Η βιρμανική δικαιοσύνη απέρριψε σήμερα την τελευταία προσφυγή της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι, κατά της καταδίκης της σε κατ΄οίκον περιορισμό που της επιβάλλει κατ’ εξακολούθηση εδώ και δυο δεκαετίες η στρατιωτική χούντα της χώρας.

Ads

Η ποινή 18 μηνών υπό κατ’ οίκον περιορισμό σε βάρος της τιμηθείσας με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης πολιτικού τυπικά τερματίζεται το Σάββατο 13 του μηνός. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ναϊποϊντάου, της πρωτεύουσας της χώρας από το 2005, “επιβεβαίωσε την καταδίκη” σε 18 μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό που απαγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2009, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η απόρριψη και της τρίτης προσφυγής που οι δικηγόροι της “Κυρίας της Ρανγκούν” είχαν καταθέσει με την ελπίδα να αποδειχτεί η αθωότητά της, δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτε στην απελευθέρωση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία αυτή, επίσημες πηγές στη Μιανμάρ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας προετοιμάζονται “ενεργά” για την απελευθέρωσή της.

“Δεν είναι σημαντικό αν η αθώωσή της συμπέσει με την ημερομηνία της απελευθέρωσής της. Πρέπει να ειπωθεί ότι είναι αθώα”, είχε επαναλάβει ο δικηγόρος της και εκπρόσωπος Νιάν Ουίν.

Ads

Η 65χρονη κα Σου Κι είχε καταθέσει αυτή τη νέα έφεση το Μάιο, ύστερα από ήδη δύο προσφυγές της που απορρίφθηκαν από δικαστήρια της χώρας αυτής, η οποία διοικείται από διαδοχικές χούντες από το 1962 και που η δικαιοσύνη συνεργάζεται πλήρως με την εκτελεστική εξουσία.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για τον ηγέτη της χούντας στη Μιανμάρ αρχιστράτηγο Θαν Σουέ, έχει ζήσει σε κατ΄οίκον περιορισμό χωρίς διακοπή από το 2003 και επί τουλάχιστον 15 από τα τελευταία 21 χρόνια. Έχει να κυκλοφορήσει ελεύθερα από το 2003.