Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μιανμάρ απέρριψε σήμερα ακόμα μία έφεση για τη λήξη της κατ’ οίκον κράτησης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Aung San Suu Kyi. Ο συνήγορος της κα. Suu Kyi δήλωσε πως προετοιμάζει μια τελικά «ειδική» έφεση για την υπόθεση η οποία προέκυψε πέρσι, όταν ένα Αμερικανός πολίτης μπήκε στο σπίτι της κ. Suu Kyi, παραβιάζοντας έτσι τους όρους του κατ’ οίκον περιορισμού της. Οι αρχές αποφάνθηκαν ότι η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης κα. Suu Kyi παραβίασε πράγματι τους όρους κράτησής της.

Ads

Οι επικριτές του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας θεωρούν ότι αυτή η υπόθεση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από συγκεκαλυμμένη απόπειρα παράτασης της κράτησης της κας Suu Kyi, προκειμένου να μην λάβει μέρος τις πρώτες εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας, οι οποίες θα διεξαχθούν στη χώρα τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η χούντα περιέγραψε τις εκλογές και την υιοθέτηση νέου Συντάγματος ως μέρος του «οδικού χάρτη» για την επιστροφή σε πολιτικό καθεστώς, παρόλο που ο στρατός εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει καίρια θέση στη νέα τάξη πραγμάτων. Επίσης, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία, αλλά οι στρατηγοί του καθεστώτος επαναλαμβάνουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν φέτος.

Είτε κερδίσει είτε όχι την τελευταία έφεσή της η κ. Suu Kyi αναμένεται να ολοκληρώσει την ποινή της τον ερχόμενο Νοέμβριο, μετά από 14 χρόνια κατ’ οίκον περιορισμού στην οποία την καταδίκασε ο επικεφαλής της χούντας, στρατηγός Than Shwe.

Ads

Η Aung San Suu Kyi παραμένει ισχυρό σύμβολο για πολλούς πολίτες που αντιτίθενται στο στρατιωτικό καθεστώς που έχει καταλάβει την εξουσία τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Όπως υποστηρίζουν ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς περισσότερη πίεση από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, «δεν υπάρχει ελπίδα να απαλλαγεί από τον κατ’ οίκον περιορισμό πριν την διεξαγωγή των εκλογών».

Πηγή: The New York Times