Η αμερικανική ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη, απέρριψε τις κατηγορίες που βαρύνουν 5 υπάλληλους της εταιρείας ασφαλείας Blackwater, οι οποίοι φέρονται να είχαν πυροβολήσει εναντίον άμαχων Ιρακινών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 άτομα. Η Blackwater που δραστηριοποιείται στο Ιράκ για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Ads

Όπως απεφάνθη, ο δικαστής Ρικάρντο Ουρμπίνα το υπουργείο Δικαιοσύνης, που είχε στραφεί εναντίον 5 υπαλλήλων, χρησιμοποίησε αποδείξεις που δεν δικαιούταν. «Πάνω στο ζήλο τους να διατυπώσουν κατηγορίες οι ανακριτές έλαβαν δηλώσεις από τους υπόπτους ενεργώντας με επιθετικό τρόπο. Οι εξηγήσεις που έδωσαν για να πείσουν το δικαστήριο ότι δεν χρησιμοποίησαν αυτές τις μαρτυρίες ήταν συχνά αντικρουόμενες και ελάχιστα αξιόπιστες», εξήγησε ο δικαστής.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, 17 Ιρακινοί σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές ή 14, σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν οι ΗΠΑ, σκοτώθηκαν σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση, στα δυτικά της Βαγδάτης, από καταιγισμό πυρών ενώ περνούσε ένα κομβόι αμερικανικών διπλωματικών αυτοκινήτων που συνοδεύονταν από πράκτορες της Blackwater. Άλλα 20 άτομα τραυματίστηκαν. Οι αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι πράκτορες άνοιξαν πυρ εναντίον των πολιτών χωρίς να προκληθούν. Η εταιρεία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι υπάλληλοί της βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα. Οι φρουροί της εταιρείας είχαν αρνηθεί την ενοχή τους στις 35 κατηγορίες που τους βάρυναν.

Την απογοήτευση του για την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου εξέφρασε σήμερα το Ιράκ. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλί αλ Νταμπάγκ δήλωσε ότι οι πέντε άνδρες διέπραξαν ένα σοβαρό έγκλημα τον Σεπτέμβριο του 2007 στους πυροβολισμούς της Βαγδάτης, που είχαν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Ιράκ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγωγής κατά της εταιρείας ασφάλειας, που τώρα ονομάζεται Xe Services.

Ads