H «τουλάχιστον μία κυβέρνηση», η μία χώρα, που άσκησε πιέσεις προκειμένου να αποσυρθεί η έκθεση του ΟΗΕ με την οποία προτείνεται η αποποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών, δεν κατονομάζεται.

Ads

Η δισέλιδη έκθεση του ΟΗΕ -προς το παρόν η εξέλιξη της υπόθεσης παραμένει άγνωστη- αναφέρει ότι η χρήση ναρκωτικών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα υγείας και όχι ως έγκλημα.

Εκτιμά ότι η αποποινικοποίηση «για προσωπική χρήση» είναι συμβατή με τη διεθνή νομοθεσία για τα ναρκωτικά και εξυπηρετεί την προστασία της υγείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, μέλος παγκόσμιας επιτροπής για τις πολιτικές καταπολέμησης των ναρκωτικών, αποκάλυψε σε ιστολόγιό του την ύπαρξη του εγγράφου. Και μπορεί να χαιρέτησε την πρόταση του ΟΗΕ και να δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα, ωστόσο προχώρησε στην αποκάλυψη για να προλάβει πολιτικές πιέσεις που θα οδηγούσαν στην απόσυρσή του την τελευταία στιγμή.

Ads

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προτείνει άμεσα αλλαγή των πολιτικών και έκανε λόγο για «ατυχή παρεξήγηση» σχετικά με τη φύση του εγγράφου.

Το κείμενο, το οποίο δημοσίευσαν το BBC και ο Guardian, συντάχθηκε από τη δρ Μόνικα Μπεγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας HIV/AIDS του UNODC και επρόκειτο να παρουσιαστεί σε συνέδριο για τα ναρκωτικά που διεξάγεται στη Μαλαισία.

Η έκθεση «δεν αποτελεί τελικό ή επίσημο κείμενο […] και δεν μπορεί να εκληφθεί ως δήλωση για τις πολιτικές του UNODC» δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Ο Μπράνσον υποστήριξε από την πλευρά του ότι τουλάχιστον μία κυβέρνηση άσκησε πιέσεις στο UNODC για απόσυρση του εγγράφου και ακύρωση της σχετικής ανακοίνωσης. 

Σύμφωνα με τη συντάκτρια της έκθεσης, η ποινική αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών δημιουργεί «προβλήματα δημόσιας υγείας» και «αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η έκθεση προτείνει μάλιστα τη μη δίωξη χρηστών ναρκωτικών οι οποίοι διακινούν μικροποσότητες προκειμένου «να εξασφαλίσουν την προσωπική τους χρήση ή να επιβιώσουν σε πολύ περιθωριωμένα περιβάλλοντα».

Για τους χρήστες αυτούς θα πρέπει να υπάρχουν «ευκαιρίες απεξάρτησης, κοινωνική στήριξη και φροντίδα, και όχι τιμωρία».

Το μέλλον του εγγράφου παραμένει ακόμα ασαφές.

Άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNAIDS, έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης για λόγους υγείας και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.