Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας απαιτούν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και σύσσωμη η κυβέρνησή του, μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ads

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε ότι εκτυλίσσεται απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι αντιμέτωπος εδώ και μήνες με προτροπές να εγκαταλείψει την εξουσία και μαζικές οργισμένες διαδηλώσεις εξαιτίας αυτής που οι επικριτές του θεωρούν καταστροφική διαχείριση της ένοπλης σύρραξης που μαινόταν επί έξι εβδομάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα σε αρμενικές δυνάμεις και τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα.

Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η κατάσταση στην χώρα του είναι «τεταμένη αλλά διαχειρίσιμη». Την δήλωση έκανε μέσω τηλεβόα, επικεφαλής πορείας εκατοντάδων υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα Γερεβάν, την ώρα που η αντιπολίτευση τον καλεί να εκμεταλλευθεί την τελευταία του ευκαιρία να παραιτηθεί και να σώσει την χώρα από τον «εμφύλιο πόλεμο».

Ads

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν συγκρούσεις, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», είπε, ενώ ανακοίνωσε στην συνέχεια την παύση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Ονίκ Γκασπαριάν.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στην Αρμενία, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και επεσήμανε ότι η κρίση αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς, κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Αρμενία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Συζητήθηκε η κατάσταση στην Αρμενία. Ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της τάξεως και της ηρεμίας στην Αρμενία, της διευθέτησης της κατάστασης στα πλαίσια του νόμου», δήλωσε ο Πεσκόφ και προσέθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση».

Η ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Νικόλ Πασινιάν βρίσκεται εδώ εβδομάδες υπό την πίεση της αντιπολίτευσης που ζητεί την παραίτησή του, μετά την ήττα στην ένοπλη σύρραξη του φθινοπώρου με το Αζερμπαϊτζάν.

Τότε, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ολικής ήττας, ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί, με την υποστήριξη του στρατού και του γενικού επιτελείου, τους όρους κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και σήμαινε σημαντική απώλεια εδαφών για την Αρμενία.

Το Γερεβάν εξακολουθεί να ελέγχει, χάρη στην παρουσία των αρμενίων αυτονομιστών, το σημαντικότερο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αλλά, η Αρμενία έχασε την συμβολικής σημασίας πόλη Σούσα και ορισμένα τμήματα αζερικών εδαφών γύρω από την περιοχή τα οποία έλεγχε από την δεκαετία του 1990.

Η ήττα εξελήφθη ως εθνική ταπείνωση και έκτοτε η αντιπολίτευση επιδιώκει την παραίτηση του Πασινιάν, ο οποίος διαβεβαίωνε μέχρι το τέλος της σύρραξης, η οποία διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο 2020, ότι οι αρμενικές δυνάμεις είχαν το πλεονέκτημα.

Ο Νικόλ Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος και αντιφρονών, ανήλθε στην εξουσία την άνοιξη του 2018, έπειτα από επανάσταση που υποσχόταν να βγάλει την χώρα από την φτώχεια και να εκδιώξει μία διεφθαρμένη ελίτ.

Από την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, η Αρμενία γνώρισε διαδοχικές πολιτικές κρίσεις και εξεγέρσεις, ορισμένες φορές φονικές.