Στην κατοικία του Δανού σκιτσογράφου Κούρτ Βέστεργκορντ, που έχει φιλοτεχνήσει τα πολυσυζητημένα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ προσπάθησε να εισβάλει, συνοδευόμενος από 2 συνεργούς, ένας 27χρονος Σομαλός. Ο 27χρονος τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία της Κοπεγχάγης και εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Βέστεργκορντ και ενός αστυνομικού.

Ads

Ο 74χρονος σκιτσογράφος ειδοποίησε την αστυνομία, όταν αργά το βράδυ της Παρασκευής, ένας άντρας οπλισμένος με τσεκούρι και μαχαίρι εισέβαλε στο σπίτι του, φωνάζοντας ότι θέλει «εκδίκηση και αίμα». Όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα στον Τύπο, ο Βέστεργκορντ κλειδώθηκε στο ειδικό δωμάτιο ασφαλείας που διαθέτει το σπίτι του, περιμένοντας την άφιξη της αστυνομίας.

Όταν η αστυνομία έφτασε επί τόπου, ο ύποπτος επιχείρησε να επιτεθεί, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά ενός αστυνομικού, ο οποίος τραυμάτισε το Σομαλό στο χέρι και το γόνατο.

Ο δράστης μεταφέρθηκε με φορείο στο δικαστήριο του Όρχους προκειμένου να του απαγγελθούν οι κατηγορίες. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, φορούσε ακόμη τη ρόμπα του νοσοκομείου όπου εγχειρίστηκε τη νύχτα. Ο 27χρονος τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων και τις πρώτες 14 ημέρες θα τις περάσει στην απομόνωση. Το πρακτορείο Ritzau ανέφερε ότι ο Σομαλός αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στο δικαστή.

Ads

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας (PET), ο ύποπτος έχει δεσμούς με την ένοπλη εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ και την Αλ-Κάιντα της ανατολικής Αφρικής.

Ο Βέστεργκορντ, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές απειλές αφότου δημοσίευσε σκίτσο αναπαριστώντας τον Προφήτη με ένα τουρμπάνι σε σχήμα βόμβας το 2005, βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, ενώ τον Οκτώβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν επίθεση κατά των γραφείων και των εργαζομένων της εφημερίδας Ζίλανς Πόστεν.

Οι ισλαμιστές της Σομαλίας χαιρετίζουν την απόπειρα δολοφονίας

Η σομαλική ισλαμική παράταξη Αλ Σεμπάμπ χαιρέτισε σήμερα την απόπειρα δολοφονίας του Δανού σκιτσογράφου από τον 27χρονο Σομαλό. Ο εκπρόσωπος της παράταξης Σεΐχ Αλί Μουχάμαντ Ράτζε, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Μογκαντίσου δήλωσε: «Χαιρετίζουμε το επεισόδιο στο οποίο ένας νεαρός Σομαλός μουσουλμάνος επιτέθηκε στο διάβολο που προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ».

«Ορισμένοι θα πουν ότι ο νεαρός συνδεόταν με τους Σεμπάμπ ή με άλλες ισλαμικές οργανώσεις. Όμως εγώ σας λέω ότι το επεισόδιο αυτό δεν μπορεί να συνδεθεί μόνο με τους Σεμπάμπ ή με κάποια άλλη οργάνωση. Είναι καθήκον όλων των μουσουλμάνων να προασπίζονται την πίστη τους και τον προφήτη», πρόσθεσε. «Καλούμε όλους τους μουσουλμάνους να στοχεύσουν ανθρώπους όπως αυτός ο διαβολικός Δανός ή άλλους όπως ο Σαλμάν Ρούσντι που προσέβαλαν τη θρησκεία μας και τον προφήτη», κατέληξε.

«Σοκαρισμένοι» οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα

Η γαλλική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) δήλωσε «σοκαρισμένη» από την απόπειρα δολοφονίας χαρακτηρίζοντας το «ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά».

«Η οργάνωση ελπίζει ότι η δανική δικαιοσύνη θα τιμωρήσει με ορθότητα και αυστηρότητα το δράστη αυτής της επίθεσης που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για έναν από τους δημιουργούς των καρικατούρων του Μωάμεθ» ανέφερε η RSF σε ανακοίνωση της και πρόσθεσε: «Ορισμένοι μουσουλμάνοι μπορεί να σοκαρίστηκαν από τις καρικατούρες του Κουρτ Βέστεργκορντ αλλά τίποτα δε μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βιαιότητα και μισαλλοδοξία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Κουρτ Βέστεργκορντ και τους άλλους γελοιογράφους και δημοσιογράφους της Δανίας που απειλούνται».