Λίγο πριν τη δίκη της, ηλικιωμένη πρώην γραμματέας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στη διάρκεια του Β’ ΠΠ, αποπειράθηκε να διαφύγει ενώ οι κατηγορίες είναι βαρύτατες καθώς σχετίζονται με συνέργεια στη δολοφονία περισσότερων από 10.000 ανθρώπων. Η ηλικιωμένη Ίρμγκραντ Φούρχνερ διέφυγε με ταξί από τον οίκο ευγηρίας που διέμενε, ωστόσο εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα.

Ads

«Ένας γιατρός θα αποφανθεί αν μπορεί να τεθεί υπό κράτηση και το δικαστήριο καθορίσει αν το ένταλμα σύλληψης μπορεί να εκτελεστεί ή αν θα απαλλαγεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Ίτσεχο, Φρεντερίκε Μίλχοφερ. Μετά από την αναστάτωση, πάντως, η δίκη της Ίρμγκραντ Φούρχνερ αναβλήθηκε για τις 19 Οκτωβρίου.

Το περιοδικό Spiegel, όμως, αναφέρει ότι η απόπειρα φυγής είχε προαναγγελθεί από την κατηγορούμενη σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ενώ το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις.

«Σε αρκετά καλή υγεία για να διαφύγει, σε αρκετά καλή υγεία για να πάει στη φυλακή!» έγραψε στο Twitter ο Εφρέμ Ζούροφ. «Αυτό δείχνει μια περιφρόνηση για τους επιζώντες και για το κράτος δικαίου. Ακόμη κι αν αυτή η γυναίκα είναι πολύ ηλικιωμένη, δεν θα μπορούσε το δικαστήριο να είχε λάβει προληπτικά μέτρα;», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Χιούμπνερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άουσβιτς.

Ads

Μέχρι τώρα οι τέσσερις πρώην φύλακες ή υπάλληλοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί που έχουν καταδικαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γερμανία κάθονταν στο εδώλιο των κατηγορουμένων.

Μοναδική γυναίκα η οποία εμπλέκεται στα εγκλήματα του ναζισμού και δικάζεται τις τελευταίες δεκαετίες στη Γερμανία, η Ίρμγκραντ Φούρχνερ δεν έχει μιλήσει για τα γεγονότα που της αποδίδονται πριν από τη δίκη της.

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη ενός εκατοντάχρονου πρώην φύλακα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σαξενχάουζεν, κοντά στο Βερολίνο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δικαστεί ποτέ ξανά στη Γερμανία τόσο ηλικιωμένοι πρώην ναζί.

Η Ίρμγκραντ Φούρχνερ, που ζει σε οίκο ευγηρίας στο Αμβούργο και ήταν 18 με 19 ετών την περίοδο που διαπράχθηκαν τα ειδεχθή εγκλήματα, κατηγορείται ότι συμμετείχε στον φόνο κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, στη σημερινή Πολωνία, όπου εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, του Πάουλ Βέρνερ Πόπε, από τον Ιούνιο του 1943 ως τον Απρίλιο του 1945. Σε αυτό το στρατόπεδο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκντανσκ, φονεύθηκαν συστηματικά 65.000 άνθρωποι.