Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου η Τουρκία μπορεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε «φασιστική και σκληρή» και είπε ότι θυμίζει εκείνην της εποχής πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ads

Η Τουρκία και η Ευρώπη βρίσκονται σε σκληρή κόντρα, με την Άγκυρα να κατηγορεί ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ότι εφαρμόζουν «ναζιστικές μεθόδους» -όπως τις χαρακτηρίζει ο Ερντογάν- απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις Τούρκων υπουργών με Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη, πριν από ένα κρίσιμο δημοψήφισμα που θα δώσει στον Ερντογάν διευρυμένες εξουσίες.

Η Τουρκία δεν θα απειληθεί πια από τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ,) είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι, από τώρα και στο εξής, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν Ευρωπαίο σε τουρκικό έδαφος να διεξαγάγει «κατασκοπεία» με διάφορα προσχήματα.

Πάντως, ο Επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, τόνισε ότι «εάν (η Τουρκία) δεν αλλάξει γρήγορα πορεία, η πιθανότητα ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση γίνεται μη ρεαλιστική εν τοις πράγμασι».

Ads

H Tουρκία «απομακρύνεται εδώ και καιρό από την ΕΕ» κατά τον Αυστριακό πολιτικό. Οι αυταρχικές πρακτικές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και η σχεδιαζόμενη συνταγματική αλλαγή αποτελούν απομάκρυνση από την Ευρώπη, ενώ η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι δυνατή μόνον εάν «υπάρξουν ουσιαστικά βήματα στον τομέα του κράτους δικαίου» τόνισε, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση δεν απέκλεισε, επίσης, να συζητήσουν σύντομα οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, ενώ απέκλεισε αντίθετα, για την ώρα, την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη. «Οσο η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει ουσιαστικά κριτήρια, όπως είναι η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος εφαρμόζεται επίσης και για να διώκεται η αντιπολίτευση και όσοι την επικρίνουν, δεν θα καταργηθεί η βίζα» είπε συγκεκριμένα.

Ο Γιοχάνες Χαν καταδίκασε ταυτόχρονα τις κατηγορίες Τούρκων πολιτικών κατά ευρωπαϊκών πολιτικών και χωρών ότι είναι ναζιστές, επισημαίνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο βλάπτουν την ίδια τους την χώρα και αποτρέπουν τους τουρίστες να την επισκεφτούν. Ποιος θέλει να πάει σε μια χώρα, η οποία καθίσταται ολοένα και πιο ασταθής και στην οποία συλλαμβάνονται ακόμα και ξένοι δημοσιογράφοι, όπως ο ο Ντενίζ Γιουτσέλ, και της οποίας η κυβέρνηση καθυβρίζει κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ ως φασιστικές;».