Ads

Απομακρύνθηκαν, μετά από ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας, χιλιάδες διαδηλωτές από τη σιδηροδρομική γραμμή στην οποία κινείται εμπορευματικός συρμός που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα. Ακτιβιστές είχαν αποκλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή από την Κυριακή, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια με την αστυνομία. Και οι δύο πλευρές μετρούν τραυματίες.

Το τραίνο έφθασε στο σταθμό του Ντάνενμπεργκ στη βόρεια Γερμανία. Οι 123 τόννοι ραδιενεργών αποβλήτων θα μεταφορτωθούν στο Ντάνενμπεργκ σε φορτηγά, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως το βράδυ, για να διανύσουν στη συνέχεια μια απόσταση 20 χλμ ως το χώρο αποθήκευσής τους στο Γκορλέμπεν της Κάτω Σαξωνίας.

«Υπήρξαν διαδηλώσεις με τους υπεύθυνους του αποκλεισμού, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν. Η επιχείρηση για την εκκένωση ξεκίνησε μετά τη 01.30, ώρα Ελλάδος στο Χάρλινγκεν», περίπου 15 χλμ μακριά από το Ντάνενεμπεργκ, τον τερματικό σταθμό του συρμού. Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει πολύ, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία στην κινητοποίηση κατά μήκους της σιδηροδρομικής γραμμής στο Χάρλινγκεν συμμετέχουν περίπου 3.000 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 5.000.

Οι αστυνομικοί είναι αναγκασμένοι να απομακρύνουν έναν προς έναν τους διαδηλωτές, ενώ η θερμοκρασία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ο συρμός έχει καθηλωθεί στο Ντάλεμπουργκ, όχι μακριά από το σημείο της κινητοποίησης.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace και το συνδικάτο των αστυνομικών (DPolG) δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να μπορέσει να ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας ο εμπορευματικός συρμός. Μόλις φθάσει ο συρμός στο Ντάνεμπεργκ, οι 123 τόνοι του ραδιενεργού φορτίου θα ξεφορτωθούν και μεταφερθούν με φορτηγά στον σταθμό αποθήκευσής του στο Γκόρλεμπεν, 20 χλμ μακρύτερα.

Η επιχείρηση αυτή θα είναι εξίσου χρονοβόρα, εξαιτίας των τεχνικών δυσκολιών αφ’ ενός και αφετέρου λόγω της παρουσίας χιλιάδων διαδηλωτών στο Γκόρλεμπεν, τονίζει η αστυνομία. Ήδη οι δύο πλευρές ήρθαν αντιμέτωπες για πολλές ώρες την Κυριακή κατά μήκους της σιδηροδρομικής γραμμής και η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση ροπάλων και αντλιών νερού. Αμφότερες οι πλευρές μετρούν τραυματίες, ενώ μία διαδηλώτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο, τονίζει η αστυνομία.

Ads