Την απόλυτη καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Μάθιου και την απουσία των διεθνών δωρητών διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στην Αϊτή ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

Ads

Καλώ τους σημαντικούς δωρητές να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας», τόνισε ο Μπαν στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς έπειτα από μια σύντομη περιήγησή του με ελικόπτερο στο νότιο τμήμα της νήσου Ισπανιόλα.

Η Αϊτή που βίωσε την επέλαση του Μάθιου που στοίχισε τη ζωή σε 540 άτομα, ακόμη επουλώνει τις πληγές της από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου του 2010 με τους πάνω από 200.000 νεκρούς.

image

Ads

Χωρίς συντονισμό, η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγήθηκε τότε κατέληξε σε φιάσκο, καθώς μόλις ένα ασήμαντο ποσοστό από τα μεγάλα ποσά που διέθεσε η διεθνής κοινότητα έφθασε πράγματι στα θύματα.

Η επείγουσα έκκληση που έκανε ο ΟΗΕ τη Δευτέρα για να συγκεντρωθούν 120 εκατομμύρια δολάρια προοριζόταν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς 175.500 άνθρωποι βρίσκονται ακόμη σε προσωρινά καταλύματα.

image

Όμως οι διεθνείς δωρητές δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο να χρηματοδοτήσουν εκ νέου τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή: Μόλις το 13% του ποσού αυτού έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα.

Στο πλευρό του Μπαν, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αϊτής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις φίλες χώρες να προσφέρουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη στη χώρα του. «Κυκλώνες θα έχουμε πάντα. Καταστροφές θα γίνονται πάντα. Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ζημιές των κυκλώνων που θα έλθουν», σημείωσε ο Πριβέρ.

image

Πέραν των καταστροφών κατοικιών και καλλιεργειών, οι αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για την αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας, με την οποία είναι συνεχώς αντιμέτωπη από το 2010, εξαιτίας των πλημμυρών και της έλλειψης πρόσβασης σε πόσιμο νερό και υποδομών υγιεινής στις πληγείσες περιοχές.

Στα μέσα του Αυγούστου ο ΟΗΕ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έχει «ηθική ευθύνη» έναντι των θυμάτων της επιδημίας χολέρας και ανακοίνωσε ότι θα τους προσφέρει «υλική βοήθεια».